Svjetski dan zdravlja 07. travanj
Objavljeno: 07.04.2016.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ove godine, obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja – 7. travnja, želi upozoriti na rastuću globalnu epidemiju šećerne bolesti (dijabetes).

Dijabetes je kronična bolest koja se javlja ili ako gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili ako tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi. Inzulin je hormon koji regulira koncentraciju šećera u krvi koji nam daje energiju potrebnu za život. Ako šećer ne može ući u stanice gdje sagorijevanjem proizvodi energiju, njegova koncentracija u krvi raste do štetnih vrijednosti.

Dokazano je da se održavanjem normalne tjelesne težine, provođenjem tjelesne aktivnosti i zdravim načinom prehrane pojava šećerne bolesti može prevenirati.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj ima 254.296 punoljetnih osoba koje boluju o dijabetesa. Broj oboljelih povećava se iz godine u godine pa procjene ukazuju kako u Hrvatskoj ima više od 400 tisuća oboljelih osoba, a preko 40 posto oboljelih nema postavljenu dijagnozu.

Hrvatski Crveni križ pridružio se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja 2016. godine  organiziranjem zdravstveno - preventivnih aktivnosti u radu društava Crvenog križa i u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima u lokalnoj zajednici.

Tako je GDCK Crikvenica organiziralo aktivnost nordijskog hodanja koja je okupila dvadesetak šetača pod vodstvom trenera kluba nordijskog hodanja Perun, te uz medicinsku pratnju NZZJZ PGŽ. Šetnja je organizirana od Gradskog plivališta Crikvenica do lučice Pazdehova u Dramlju, gdje su sve šetače dočekale volonterke Crvenog križa i predstavnici SRD Lovrata iz Dramlja kojima se zahvaljujemo na suradnji.

Za građane Crikvenica organizirano je i besplatno mjerenje tlaka i šećera, u suradnji s Klubom dijabetičara. Akciji su se odazvala 104 građanina, od čega je kod njih 56 (53%) izmjeren povišeni tlak, a kod 27 (26%) povišeni šećer u krvi.


Top