EDUKACIJA ZA ODGAJATELJE DJEČJEG VRTIĆA RADOST NA TEMU "ZDRAVA PREHRANA"
Objavljeno: 19.09.2016.

U sklopu projekta Crikvenica- Zdravi grad, održano je predavanje za odgajatelje DV Radost na temu „Zdrava prehrana“. Predavanje je organizirano s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane i prevencije pretilosti kod djece predškolske dobi. Organizatori predavanja su Dječji vrtić Radost, te dr.sc.Martina Linarić , dipl. ing., nutricionist, stručni suradnik za program kliničke prehrane u Thalassotherapiji Opatija.

Uvodno predavanje održao je prof.dr.sc. Mladen Peršić, voditelj odjela za nefrologiju, endokrinologiju i gastroenterologiju Klinike za dječje bolesti KBC Rijeka (u mirovini). Doktor Peršić govorio je o preuhranjenosti kod djece- njenoj učestalosti, uzrocima i opasnostima, te načinima liječenja. Nutricionistica Marina Kozina osvrnula se na pravilne postotke unosa proteina, masti i ugljikohidrata u dječji jelovnik dok je dr. Martina Linarić govorila o načelima pravilne i zdrave prehrane. Edukacija je završila predavanjem Maje Obrovac Glišić, dipl.ing.preh.tehn. s Kliničkog bolničkog centra u Rijeci. Nutricionistica Obrovac Glišić govorila je o načinima uvođenja i provođenja pravilne i zdrave prehrane djece.

Dogovorene su daljnje aktivnosti u vrtiću u suradnji s dr. Peršićem i nutricionisticama:

- Radionica za djecu (skupina Loptice) „Mali bezglutenci“ u listopadu 2016.
- Predavanje za roditelje: „Alergije i intolerancije na hranu“ u listopadu
- Radionice za djecu „Zdravi tanjur“ koje će se provoditi u veljači, ožujku i travnja 2017. godine u matičnom i područnim vrtićima
- Radionica za roditelje i djecu „Priprema zdravih slastica“ u studenom 2016.

Sva ova događanja sastavni su dio jednog od prioritetnih područja projekta Grad Crikvenica-zdravi Grad, a to je promicanje važnosti zdrave prehrane i rekreacije u zdravom okolišu čija je koordinatorica dr.Vlasta Brozičević.

Admira Iljazi


Top