111. plivački maraton Šilo – Crikvenica
Kategorija:
Novosti

Prijave zatvorene u rekordnih 50 minuta.

Bliži se termin najstarijeg plivačkog maratona na Jadranu. Kao i svake godine, tradicionalni će se maraton Šilo – Crikvenica održati u nedjelju, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice. Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice. Ovaj nadaleko poznati stoljetni maraton predstavlja izazov ne samo rekreativcima, već i vrhunskim sportašima. Svake godine Plivački maraton Šilo – Crikvenica okuplja veliki broj natjecatelja. Ove godine, nažalost kao i prošle, ovo tradicionalno događanje podliježe epidemiološkim mjerama za sportska događanja te je donijeta odluka o ograničavanju broja prijava, odnosno maksimalnom broju plivača pa će na maratonu moći sudjelovati samo 111 sretnika koji su uspjeli najbrže zaključiti online prijave.

Naime, prijave su otvorene 2. kolovoza točno u 12 sati te su u nepunih 50 minuta i zatvorene, jer se prijavio maksimalno mogući broj sudionika. Nakon detaljne provjere podataka i uplate kotizacija, možda će se otvoriti mogućnost za prijavu dodatnih sudionika, no to će se znati tek 8. kolovoza, kada ističe rok za uplatu kotizacija. Obzirom da su prijave zaključene u rekordnom roku, vjerujemo da su svi prijavljeni sudionici motivirani i fizički spremni za dobar rezultat, no organizatori se nadaju da će sljedeće godine prijave biti otvorene za puno veći broj sudionika, odnosno za sve koji žele plivati i da neće biti nikakvih ograničenja.

Na maraton je prijavljeno najviše hrvatskih plivača, no ima sudionika i iz Slovenije, Italije, Francuske i Srbije. Među njima je čak 11 maloljetnika, koji mogu pristupiti utrci isključivo uz privolu roditelja, a najmlađi je rođen 2012. godine. Najstariji prijavljeni plivač je vitalni 72-godišnjak! Uvijek se prijavljuje i mnogo generacija iz iste obitelji, a ove godine sudjeluju tri 3-člane obitelji.

Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice. Završetak natjecanja je u 11:30 sati. Dužina plivačke staze iznosi 3.500 m. Maraton se organizira po pravilima Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju posebno, i to u 18 kategorija:

 1. Apsolutna kategorija (muški)
 2. Apsolutna kategorija (žene)
 3. Kategorija do 15 godina (muški)
 4. Kategorija do 15 godina (žene)
 5. Kategorija od 16 do 19 godina (muški)
 6. Kategorija od 16 do 19 godina (žene)
 7. Kategorija od 20 do 29 godina (muški)
 8. Kategorija od 20 do 29 godina (žene)
 9. Kategorija od 30 do 39 godina (muški)
 10. Kategorija od 30 do 39 godina (žene)
 11. Kategorija od 40 do 49 godina (muški)
 12. Kategorija od 40 do 49 godina (žene)
 13. Kategorija od 50 do 59 godina (muški)
 14. Kategorija od 50 do 59 godina (žene)
 15. Kategorija od 60 i više godina (muški)
 16. Kategorija od 60 i više godina (žene)
 17. Najbolji plivač s prebivalištem na području Grada Crikvenice (muški)
 18. Najbolja plivačica s prebivalištem na području Grada Crikvenice (žene).

Organizator 111. Plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica je Turistička zajednica Grada Crikvenice.

Suorganizatori: PŠRD “Arbun” Crikvenica, ŠRK “Oslić” Selce, ŠRD “Lovrata” Dramalj, ŠRD “Tunera” Jadranovo, ŠRK “Čikavica” Šilo, Jedriličarsko društvo “Val”, KPA “Crikvenica”, CPK, Vaterpolo klub „Crikvenica“.

Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, Lučka kapetanija ispostava Crikvenica, Županijska lučka uprava Krk, “Eko-Murvica” d.o.o.

Detaljnije informacije o 111. Plivačkome maratonu Šilo-Crikvenica možete pronaći na web stranici www.rivieracrikvenica.com, a sve novosti redovito pratite i na Facebook stranicama Plivački maraton Šilo – Crikvenica i Crikvenica – Croatia. 

Podržite najstariji plivački maraton na Jadranu! Čeka vas pozitivno sportsko ozračje i opuštena zabava!

Vidimo se 15. kolovoza u Crikvenici!

Skip to content