Osnovne informacije
Kategorija:
Nekategorizirano

 Poštovani gospodarstvenici,

kako bismo osnažili suradnju s poduzetnicima i obrtnicima na području Grada Crikvenice te pružili sveobuhvatnu potporu razvoju gospodarstva na području našega grada, u Gradskoj upravi je ustrojen Odsjek za gospodarstvo, turizam i projekte kojemu se svi poduzetnici i obrtnici s područja grada Crikvenice svakoga radnog dana od 8:00 do 15:00 sati mogu obratiti za pomoć ili savjet.

Ako poduzetnik ima ideju koju želi pretočiti u projekt te za njega dobiti bespovratna sredstva nadležnih ministarstava ili Europske unije, može se obratiti Poduzetničkom centru, LAG-u „Vinodol“ ili LAGUR-u „Tunera“ za realizaciju ideje i pomoć u pisanju projekta.
Poduzetnički centar „Vinodol“ potporna je institucija koja poduzetnicima nudi usluge poslovnog savjetovanja (analiza poslovne ideje, pravnog oblika poslovanja, potrebnih sredstava za poslovanje itd.), te pruža konzultantske usluge (izrada poslovnih planova i investicijskih elaborata za poslovno planiranje poduzetnika i potrebe odobrenja kreditnih sredstava).

Lokalna akcijska grupa (LAG) „VINODOL“ osnovan je s osnovnom zadaćom promicanja ukupnog ruralnog područja te unapređenja interesa od važnosti za područje Vinodola, s naglaskom na mogućnost korištenja sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).
Pritom LAG „VINODOL“ ima izuzetno važnu ulogu u informiranju i upoznavanju članova LAG-a i ostalih poduzetnika s područja LAG-a na promišljanje i pripremu projekata iz EU fondova na način da im se približe mogućnosti ulaganja te razumijevanje načina i sustava pripreme i provedbe projekta. Krajnji cilj je provedba Lokalne razvojne strategije LAG-a i posljedično povećanje iskorištavanja EU fondova na području LAG-a.

Ribarima je na raspolaganju i LAGUR (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu) „TUNERA“. LAGUR je partnerstvo javnog, civilnog i gospodarskog sektora u ribarstvu, preradi ribe i akvakulturi osnovano s ciljem razvoja ribarstva na lokalnom području kroz doprinos stvaranju, održavanju i poboljšanju radnih mjesta u ribarstvu, doprinos zaštiti i dodavanju vrijednosti ribljim proizvodima. LAGUR „TUNERA“ obuhvaća područje Grada Crikvenice, Grada Bakra, Općine Fužine, Grada Kraljevice, Općine Kostrena, Općine Lokve i Grada Novog Vinodolskog.

Na web stranici Grada Crikvenice www.crikvenica.hr se početkom godine objavljuju natječaji za dobivanje bespovratnih potpora iz Programa mjera za poticanje razvoja poduzetništva na području grada Crikvenice.

Kako bismo poduzetnicima olakšali snalaženje na našem internetskom portalu, osmišljen je ovaj izbornik u sklopu kojega svi zainteresirani mogu dobiti informacije o mogućnostima dobivanja bespovratnih potpora, projektima Grada Crikvenice, Strategiji gospodarskog razvitka Grada Crikvenice. Moguće je pretražiti bazu aktivnih poduzetnika na području grada Crikvenice, a dostupne su i elektroničke verzije našeg popularnog Vodiča za poduzetnike i Vodiča za iznajmljivače privatnog smještaja koje Grad Crikvenica ažurira svake godine kako bi poduzetnicima i iznajmljivačima privatnog smještaja olakšao snalaženje u šumi propisa.

U izborniku možete pratiti i rad Odbora za gospodarstvo. Taj je odbor savjetodavno tijelo gradonačelnika kojem je zadaća dati smjernice za ostvarivanje gospodarskog rasta i razvoja na području grada Crikvenice. U odbor su uključeni relevantni dionici za gospodarski razvoj – predstavnici gospodarskih subjekata i obrtnici s područja grada Crikvenice.

Grad Crikvenica također surađuje s Udruženjem obrtnika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske kojemu redovito prosljeđuje sve informacije koje bi mogle biti od interesa za članove. Udruženje obrtnika konzultiramo pri donošenju gradskih odluka koje se odnose na poduzetnike i obrtnike, a Udruženje se uključuje i u različite manifestacije u organizaciji Grada i Turističke zajednice.

U segmentu poticanja gospodarstva, Gradu Crikvenici je dodijeljen međunarodni BFC certifikat, na koji smo vrlo ponosni jer smo uspješno ispunili niz zahtjevnih uvjeta te postali jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s povoljnim poslovnim okruženjem.

Kroz Program mjera za poticanje razvoja poduzetništva dajemo potpore, odnosno bespovratna financijska sredstva poduzetnicima početnicima, poduzetnicama, ulažemo u očuvanje deficitarnih zanimanja, zapošljavanje mladih na neodređeno vrijeme, povećanje konkurentnosti i nove oblike obrazovanja i informiranja u poduzetništvu, potičemo IT sektor… Grad ima i program subvencioniranja kamatne stope na poduzetničke kredite. Kreditni fond iznosi 10 milijuna kuna, a krediti se odobravaju mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva, i to trgovačkim društvima, obrtima te profitnim ustanovama koji imaju sjedište na području grada Crikvenice i koji namjeravaju ulagati na području grada Crikvenice.

Budući da na mladima svijet ostaje, Grad Crikvenica kontinuirano surađuje i sa Srednjom školom dr. Antuna Barca kako bi se srednjoškolci s područja našega grada upoznali s praktičnim aspektima poduzetništva kroz nagrađeni projekt „Edukacijom do uspjeha“. Projektom „Edukacijom do uspjeha“ našim gospodarstvenicima i učenicima nudimo besplatne edukacije iz različitih područja od interesa za poduzetnike.

Kroz program „Zeleni poduzetnik“ brojni su crikvenički gospodarstvenici „usvojili“ stabla na području Grada Crikvenice te smo tako zajedničkim snagama naš grad učinili još zelenijim. Program je dobio svoj nastavak pod nazivom „I ja imam svoje stablo“, u sklopu kojega je ova zelena akcija proširena na sve građane Grada Crikvenice koji su poželjeli dobiti svoj zeleni kutak u Crikvenici, Selcu, Dramlju ili Jadranovu.

S ciljem olakšavanja pronalaženja sezonskog posla učenicima i studentima te pronalaženja sezonskih radnika našim poslodavcima, Grad Crikvenica je 2018. g. pokrenuo portal www.posao.crikvenica.hr na kojemu poslodavci i potencijalni sezonski radnici mogu objaviti oglas za posao, odnosno životopise te na taj način stupiti u kontakt. Pozivamo sve poslodavce i tražitelje sezonskog posla na području Grada Crikvenice da se registriraju na portal i iskoriste našu platformu za lakše zapošljavanje.

Pozivamo sve poduzetnike koji imaju pitanja, prijedloge ili komentare da se jave na e-mail adresu poduzetnici@crikvenica.hr. Na raspolaganju smo za sve upite, a svi Vaši prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir pri donošenju odluka vezanih za razvoj gospodarstva na području našega grada.

Skip to content