Šetnja gradom
Kategorija:
Nekategorizirano

Šetnja kroz povijest Crikvenice

Godine 2012. Crikvenica obilježava 600. obljetnicu otkako se prvi put u jednom dokumentu spominje njezino ime. Pa ipak, živjelo se na ovim prostorima i tisućama godina prije, ali mnoga od tih naselja nisu imala sreću da im ime bude sačuvano do danas. Iz rimske epohe ostao je zabilježen samo naziv Ad turres, dok je ime naselja u kojem je živio rimski građanin Sextus Metilius Maximus izgubljeno tijekom povijesti.

Ljudi su dolazili i odlazili, gradili i rušili, a jedino je postojana ostajala rječica-potok Dubračina …Vinodolčica …fluvium Oenei… ili kako su ju sve nazivali u posljednjih više od 2000 godina. Ta malena vinodolska rječica nije samo simbol života i trajanja. Uvijek je donosila promjene i novi život, a on je najintenzivniji bio upravo na njezinu ušću u more, u vrijeme rimske radionice prije 2000 godina… u doba pavlina prije 600 godina… u vrijeme prvoga turističkog pansiona i kupališta prije 125 godina…

Ovom knjižicom vodimo vas u šetnju ušćem Dubračine oko znamenite povijesne građevine – bivšega pavlinskog samostana.
Starija povijesna razdoblja, od prapovijesti do sredine 18. stoljeća, sažeta su u cjelinu (a) Koraci kroz povijest, koja je 2012. godine u obliku izložbenoga panoa postavljena na Petaku, s desne strane Dubračine. Druga cjelina (b) posvećena je poznatome sitnoslikaru Jurju Juliju Kloviću kojemu smo 2009. godine posvetili izložbu u nad svedenom prolazu prema crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Kao treću cjelinu (c) predstavljamo crikvenički Lapidarij u krugu hotela Kaštel, koji sadrži kamene spomenike iz prošlih vremena.

PREUZIMANJE KNJIGA:

Šetajmo po Crikvenici

Crikvenica je svoj turistički hod započela prije 120 godina, hvatajući korak s tek otkrivenim turističkim trendovima i željama europske aristokracije. Visokim zahtjevima bogate publike odgovorilo se otvaranjem luksuznih hotela Therapia i Miramare, s hidropatskom i terapeutskom ponudom i nizom rekreacijskih, zabavnih i kulturnih sadržaja. Zahvaljujući i klimatskim blagodatima podneblja, početkom 20. stoljeća Crikvenicu je krasio atribut klimatskog lječilišta i morskog kupališta u koje su turisti dolazili tijekom cijele godine. Uz hotele, grade se nizovi elegantnih vila, uređuju novi parkovi, pa mali gradić nastao na tradiciji težaka, ribara i klesara ulazi na scenu svjetski poznatih ljetovališta.

Razvitak, koji su krajem 19. stoljeća započeli poduzetni Crikveničani gradnjom prvog pansiona, kupališta i hotela, bio je osobito snažan između dva svjetska rata. Tada je Crikvenica posjetiteljima nudila smještaj u 8 hotela, 10 pansiona i 11 vila te dvjestotinjak privatnih soba.

Vrlo uspješne turističke godine ponovno se nižu od sredine 1960-ih. U narednih je dvadeset godina otvoreno šest novih hotela i veliki broj obiteljskih kuća namijenjenih turizmu, uz brojne nove sadržaje po mjeri suvremenih posjetitelja. Najveća su vrijednost Crikvenice oduvijek bile njene plaže koje se nižu kilometrima, jedna do druge, kao da je cijela Crikvenica jedna plaža.

U novije vrijeme crikvenički turizam se ponovno okreće rekreativno-zdravstvenim ili suvremenim jezikom rečeno wellnes-sadržajima, zatvarajući tako priču morskog kupališta i klimatskog lječilišta, započetu pred 120 godina.

Skip to content