4. ožujka izložba Anđelka Lerge u Gradskoj galeriji Crikvenica
Kategorija:
Novosti

Anđelko Lerga rođen je 1950 u Rijeci. Slikarstvom se počinje baviti početkom osamdesetih godina. Sudjelovao je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na likovnoj manifestaciji Pul Kaštela u Rijeci 2006. i 2007. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka. Živi i stvara u Crikvenici.

Jasna Rodin: Lučica u izgradnji
samostalna izložba Anđelka Lerge, 2021.

Anđelko Lerga je umjetnik koji se izražava nesputano i autentično, svoje emocije on pretače u boju i to bez obzira da li se radi o portretima ili o krajoliku. Motivu on uvijek pristupa iskreno, kompletno zaronjen u njegov sadržaj, angažirajući se razrađuje njegovu bit, strukturu i trag pretvarajući ga u slikarsku gestu. Angažiran i suosjećajan on vidi ranjivost ljudske duše, ali isto tako emotivno doživljava prirodu i procese promjene koji se zbivaju oko nas.

Upravo zbog toga njegov realizam uvijek je obogaćen interpretacijom, odnosno subjektivnim doživljajem, osjećajima koje se naziru ispod gustog kolorističkog namaza. Ciklus pod nazivom Lučica u izgradnji baziran je na krajoliku, na urbanim promjenama. Obala grada Crikvenice razbijena i prožeta konstruktivnim pomacima inspirirala ga je da stvori likovno zahtjevne i snažne slike. Forme tvore primarnu strukturu djela, slobodnu, ali vrlo složenu i harmoničnu cjelinu.

Veliki kameni blokovi prodiru u more, nameću se i nadograđuju u svojoj silovitosti i snazi, jedan do drugoga u nizu ekspresivnog ritma, raskošnog, dominirajućeg kolorita. U osnovi apstraktni prizori tek svojim imenom dozivaju realnost koja izranja iz smišljenih formi. Smjeli tokovi žutih, crvenih, ružičastih i modrih prožeti su užurbanim pulsom rada, silnicama promjena. Oni vibriraju dinamikom, donose nemir i smjelost poteza kista otkivajući prepoznatljiv rukopis autora. Slojevitost prizora na taj način ne ovisi o trenutnom vizualnom impulsu već prodire u bit krajolika naglašavajući strukturu i izraze atmosfere. U simbiozi snažnih naglasaka i slikarske geste nastaje jedinstven i uzbudljiv prizor vrlo jasan i sjajno likovno usuglašen.

Transformacijom stvarnosti umjetnik ponire u samu strukturu, gradeći oblike prividno spontanim kombinacijama elemenata i asocijacija poništava formalna ograničenja. Racionalno odbacujući sve detalje našu pozornost usmjerava na bitno, sabire osjetila u jedinstvena likovna rješenja. Tektonike sadržaja i tekstura površina nadopunjuju se i rastu. Valovi boja raznose viđeno, rastvaraju cjelinu donoseći svojstvena i autentična slikarska rješenja. Taj brzi i gestualni rukopis čini poveznicu sa Lerginim prijašnjim radovima i obilježje su njegovog sveukupnog likovnog izraza u kojem je neposrednost i impulzivnost dominanta, a pokret ruke vidljiv i znakovit. Kolorističke konstrukcije, gledane iz zraka omeđene su plavetnilom, morem koje se isto tako neprimjetno i hirovito primjećuje unutar cijele strukture poteza. Iako zasićene nanosom pigmenta kompozicije nisu zatvorene i teške, uz neukrotive plave tragove i nenametljive bijele one nose određenu lakoću unoseći sklad i ravnotežu u kovitlacu titraja.

Ekspresijom linija i sintezom oblika i izvedbe, Anđelko Lerga i u ovim najnovijim radovima uspijeva usuglasiti suvremenost i osobnost te u njih ugraditi jak emotivni naboj. Spajajući racionalno i intuitivno, koloristički i ekspresivno sjedinjuje viđeno i asocijativno. Jedinstvena, izražajna, snažna i dominanta djela pružaju sjaj i neobičnost krajolika, ali i odražavaju neiscrpan i svojstven karakter umjetnika.

X
Skip to content