7. Večer bošnjačke kulture u Gradu
Kategorija:
Novosti

Mnogobrojni kulturni programi u Gradu Crikvenici počeli su tradicionalom 7. Večeri bošnjačke kulture koja je bila svojevrsna uvertira u niz aktivnosti koje slijede tijekom turističke sezone. Grad Crikvenica aktivno podržava aktivnosti nacionalnih manjina i drugih zajednica koje njeguju kulturnu autonomiju i promiču kulturu različitosti.

Na sedamnaestoj sjednici Gradskog vijeća Grada Crikvenice održanoj 27.veljače 2023. amandmanom su predložena znatno veća sredstava za rad predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice ali je i regulirana naknada za rad. Zahvaljujem se predlagateljima amandmana, ali i Gradu Crikvenici kao i svim institucijama na dobroj suradnji.

Gošće iz Zenice, voditeljica programa Sedžida Beganović-Isaković i vokalna solistica Emina Sinanović su uvodnim recitalom “Toprak” (kućni prag,rodna gruda) autora domaćina večeri Denisa Beganovića i pjesmom “Lijepo je doći u svoju čaršiju” otvorile ovogodišnje druženje.

Uslijedila su potom obraćanja domaćina koji je izrazio dobrodošlicu svima ali prije svega predstavnicima Grada Crikvenice, gradskih institucija ali i mnogobrojnim uzvanicima iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Crikvenice, Vesna Car Samsa pozdravila je sve prisutne u osobno ime i ime Gradskog vijeća Grada Crikvenice i poručila:

“Ovakve večeri doprinose promicanju kulture i tradicije jednog naroda a mislim da Denis to jako dobro čini i drago mi je zbog toga i drago mi je što vas vidim u ovako velikom broju. Nadam se i dalje dobroj suradnji i međusobnom uvažavanju jer prije svega svi smo samo ljudi i to i ostanimo”

Gradonačelnik Damir Rukavina je pozdravio sve Bošnjakinje i Bošnjake koji žive u Crikvenici i izvan Crilvenice o osobno ime i u ime gradske uprave.

“Ponosan sam na jako dobru suradnju sa vama, dolazim redovno na sve Večeri bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici, volim sevdah i volim vašu kulturu” poručio je između ostalog gradonačelnik Rukavina.

Stalni suradnici svih večeri bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici je KUD “Sevdah” Rijeka sa nekoliko aktivnih sekcija a na ovaj manifestacija su sudjelovali sa mješovitim pjevačkim zborom “Behar” gdje su se pritom predstavili sa 4 sevdalinke.

Vrsna solistica sevdaha, mlada i najinovativnija nastavnica u Bosni i Hercegovini Emina Sinanović tijekom programa sudjelovala je još kroz nekoliko točaka a u jednom djelu pratnja joj je bio i sam gradonačelnik Rukavina gdje su zajedno otpjevali sevdalinku “U Stambolu na Bosforu”

Novoosnovani dječji zbor bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice “Jadranski dragulji” premijerno se predstavio crikveničkoj publici sa ilihaijama “Da je Bosna od dženeta dio” i “Hatidžina briga” ilahije su pobožne pjesme koje opisuju Stvoritelja dok kaside za razliku od ilahija često govore o određenim i istaknutim junacima. Voditeljica zbora je crikvenička poduzetnica Zinajda Račić koja je uz mnogo entuzijazma i veliku podršku Bošnjaka u Gradu Crikvenici u kratkom roku okupila i sa tradicionalnom islamskom nošnjom kompletirala sve članice zbora. Grad Crikvenica, odnosno Centar za kulturu dr. Ivan Kostrenčić na čelu sa ravnateljicom centra Andreom Car Avdagić su dali na korištenje dvoranu “Zora” za potrebe zbora i hvala vam na tome u ime svih Bošnjaka u Gradu Crikvenici.

Crilveničke osnove škole su dosta uspješne na raznim natjecanjima a u svakoj generacije je po nekoliko talenata koji Grad Crikvenicu promiču  kao najbolji ambasadori bilo na državnim ili međunarodnim natjecanjima, televizijskim emisijama i raznim drugim aktivnostima. Jedna od navedenih je i mlada crikveničanka Ana Marija Žilić koja je posebno vezana za tradicionalnu bosansku sevdalinku.  Svoje interpretacijske vještine pokazala je i na klavijaturi a publika je vidno uživala u njenom nastupu.

Organizator manifestacije uzeo je učešća kroz poeziju sa pjesmom “Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom” Pjesma slikovito i kronološki opisuje stanje stvari u Bosni i Hercegovini i šalje svojevrsnu poruku kako je potrebno naći kompromis da zajedno živimo i gradimo zemlju koja ima tisućljetnu povijest.

Dječiji zbor Grada Crikvenice pod rukovodstvom prof. Daraka Majstorovića već drugi put sudjeluje u programima koje organizira predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice a pjesma “Crikvenice moja” je svojevrsna poruka za kraj programa kako je ona u pjesmi tako i u životu sviju nas koji ju volimo i svugdje ju predstavljamo najbolje što znamo.

Grad Crikvenica je obezbijedio prigodne poklone za učesnike u programu a od strane predstavnika uručene su i zahvalnice za sudjelovanje na 7. Večeri bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici voditeljima KUD-a, zborova i solisticama i voditeljici programa.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Crikvenicu kroz proračun u sklopu redovnih aktivnosti predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice.

Tekst i fotografije, Denis Beganović

Skip to content