Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko Društvo Crvenog Križa Crikvenica u suradnji sa KZTM KBC-a Rijeka organizira 1. ovogodišnju akciju darivanja krvi u dva dijela.

Akcije će se održati u prostoru Thalassotherapije, Crikvenica – dvorana „Mirta“iznad recepcije.

Prvi dio akcije (za darivatelje s prezimenima A-K)  će se održati ponedjeljak, 15.03.2021.

Drugi dio akcije (za darivatelje s prezimenima L-Ž) će se održati petak, 19.03.2021.

Obje akcije će se održati u vremenu 8-12 sati.

Za darivatelje krvi osiguran je parking kod gornjeg ulaza, nakon prolaska kroz rampu lijevo.

Svi darivatelji će, prije pristupanja akciji, morati ispuniti epidemiološki upitnik vezan uz COVID-19, te se i dalje pridržavati mjera socijalne distance od minimalno 1,5m, kao i dezinfekcije ruku prilikom dolaska i odlaska s akcije. Također, za pristupanje akciji bit će obavezno i nošenje maskica.

GDCK Crikvenica je, za sve darivatelje, osiguralo jednokratne maske koje će biti na ulazu, te molimo darivatelje da ispravno nose tijekom boravka u prostoru bolnice.

Sukladno naputcima Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, navodimo slijedeća ograničenja vezana uz darivanje krvi:

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI I KONCENTRATA TROMBOCITA NA STANIČNOM SEPARATORU VEZANI UZ COVID-19 (IZOLACIJA, SAMOIZOLACIJA, PUTOVANJE)

  • Osobe koje su bile u izolaciji (oboljeli od COVID-19) i razvile su simptome bolesti mogu darovati krv 28 dana nakon prestanka simptoma.
  • Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 28 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.
  • Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s oboljelima) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.
  • Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv 14 dana od datuma povratka ili ako imaju PCR SARS-CoV-2 RNA negativan test napravljen po povratku.

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI I KONCENTRATA TROMBOCITA NA STANIČNOM SEPARATORU NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

  • Osobe koje u cijepljene cjepivima baziranim na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech,moderna, CureVac):

– darivanje krvi se odgađa za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol crvenilo,svrbež,otok)

– darivanje krvi se odgađa za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

  • Osobe koje su cijepljene cjepivima baziranim na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZenica/Oxford, Jonson&Jonson/Jansen):

– darivanje krvi se odgađa za 4 tjedna nakon cijepljenja

  • Osobe koje ne znaju kojim su cjepivom cijepljen

– darivanje krvi se odgađa odgoda darivanja 4 tjedna nakon cijepljenja

Molimo darivatelje za strpljenje, budući će biti ograničen broj osoba koje će moći istovremeno boraviti u prostoru čekaonice, te prostoru za darivanje krvi.

Ukoliko ne dođe do ublažavanja epidemioloških mjera do datuma održavanja akcija, umjesto posluživanja ručka, za sve darivatelje će biti osigurani lunch-paketi.

Pozivamo sve naše stalne darivatelje, kao i one koji to žele postati da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji.

X
Skip to content