Čestitka povodom Ramazanskog bajrama
Kategorija:
Novosti

Članovima vjerske zajednice muslimana džemata Crikvenica kao i svim ostalim vjernicima islamske vjeroispovijesti na području naše zemlje čestitamo Ramazanski bajram.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

 

Kako muslimani obilježavaju Bajram?

Bajram se tradicionalno obilježava tri dana kao zvanični praznik u državama s muslimanskom većinom ali i u državama gdje je islam ravnopravna i institucionalno priznata religija kao što je Hrvatska. Međutim, broj dana za obilježavanje ovog praznika varira od države do države.

Muslimani počinju obilježavanje Bajrama namazom nedugo nakon zore, nakon koje slijedi kratka hutba (propovijed).

Na putu do mjesta klanjanja bajram-namaza, koji se tradicionalno obavlja na otvorenom u zemljama sa muslimanskom većinom a kod nas je to uglavnom u islamskim centrima, iznajmljenim dvoranama ili mesdžidima muslimani uče tekbire, veličajući Boga riječima „Allahu ekber“, što znači „Bog je najveći“.

Običaj je da se pojede nešto slatko prije bajram-namaza, kao što su keksi punjeni hurmama – maamoul.

Muslimani obično provode blagdan posjećujući rođake i susjede.

Svaka država ima tradicionalne slastice i kolače koji se pripremaju uoči Bajrama ili ujutro prvog dana ovog blagdana.

Širom Bliskog Istoka za Bajram se tradicionalno pripremaju keksi od griza punjeni hurmama, poznati kao maamoul. Mogu se puniti i orašastim plodovima i posuti šećerom.

Sheer khurma ili siviyaan bajramski je specijalitet u domaćinstvima širom Indije i Pakistana. Rezanci i puding od mlijeka često se ukrašavaju orašastim plodovima ili grožđicama.

Baklava, slojevita pita se, također, priprema za Bajram u Turskoj i širom naše regije. Slojevi tanke jufke se slažu i pune pistacijama i drugim orašastim plodovima, natopljeni sirupom od cvjetova narandže ili šećernom agdom.

U Nigeriji se tradicionalno priprema amala sa eweduom. Ewedu je tradicionalna biljna supa koja se služi sa jam brašnom ili cassaovom i gulašom.

U Bosni i Hercegovini se tradicionalno služe tufahije, kuhane jabuke punjene orasima i zalivene agdom.

U Maroku se za Bajram obično priprema slana pita s piletinom ili golubijim mesom, poznata kao bastilla. Meso se marinira dan ili dva, zatim se njime pune tanke jufke i potom se peče ili prži u dubokom ulju

Djeci, obučenoj u novu odjeću, često se daju pokloni ili novac.

 

U nekim državama porodice posjećuju groblja u znak sjećanja na preminule članove a u Bosni i Hercegovini drugi dan se obilježava i kao Dan šehida (borci koji su poginuli u odbrani domovine,kućnog praga i svoje porodice) Bošnjačka nacionalna manjina u Hrvatskoj također sudjeluje u obilježavanju Dana šehida na centralnim spomen obilježjima u Zagrebu, Rijeci, Sisku i drugim sredinama koje su predviđene za takva obilježavanja.

U državama s muslimanskom većinom uobičajeno je da se gradovi ukrašavaju svjetlima i da se održavaju svečanosti povodom okončanja mjeseca posta.

Kako se čestita Bajram?

Najpopularniji način čestitanja je Bajram mubarek (Blagoslovljen Bajram) ili Sretan Bajram. Način čestitanja Bajrama varira u zavisnosti od države i jezika.

Kod nas se bajramska čestitka najčešće čestita riječima BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Tekst: D. Beganović

Foto: Unsplash

 

Skip to content