Crikvenica – dobitnica prestižnog regionalnog certifikata gradova s povoljnim poslovnim okruženjem
Kategorija:
Novosti

Crikvenica se iznova našla u društvu triju najboljih jedinica s jednim od najboljih rezultata na trodnevnoj regionalnoj konferenciji Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniju regiju, održanoj u Dubrovniku od 16. do 18. listopada 2022. Za uspješnu provedbu konferencije kao potpora uključila se i Njemačka razvojna suradnja koju provodi ugledno Njemačko društvo za međunarodnu suradnju.

U novonastalim uvjetima izmijenjene slike i energetske krize na Starom Kontinentu bilo je važno okupiti  predstavnike vlada, institucija odgovornih za poboljšanje uvjeta poslovanja, čelnike lokalnih samouprava, poslovnog i civilnog sektora, u svrhu provedbe gospodarske reforme.

Među više od 250 sudionika kao dio hrvatskog dragocjenog trolista Crikvenica – Ivanec – Jastrebarsko naša Crikvenica među pet zemalja i najboljih 30 jedinica popela se na visoko mjesto dobitnice certifikata. Međunarodna verifikacijska komisija donijela je odluku poštujući parametre kao što su posjedovanje strateškog i institucionalnog okvira za gospodarski razvoj, transparentnost troškova poslovanja, informiranost o raspoloživoj radnoj snazi, kvalitetna infrastruktura i komunalne usluge, digitalna transformacija, elektroničke usluge te zaštita okoliša.

Upravo je Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje jugoistočne Europe dodijelila našem Gradu regionalni certifikat gradova s povoljnim poslovnim okruženjem u čitavoj jugoistočnoj Europi (BFC SEE). Taj  program (BFC SEE) za mjerenje i poboljšanje uvjeta poslovanja i ulaganja na lokalnoj razini aktivan je od 2012. godine uz potporu GIZ-a Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju komunalnih usluga (GIZ ORF MMS). U Republici Hrvatskoj nadležan za njegovu provedbu je Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (CLER d.o.o.).

Zamjenica gradonačelnika Grada Crikvenice Ivona Matošić Gašparović opravdala je naš status sudjelujući u panel-diskusiji. Navodeći kako je iza nas težak put u postizanju poticajnoga okruženja, izdvojila je i načine te načela kojima Grad Crikvenica pruža potporu budućim investitorima i poduzetnicima.

Naš put traje već od 2015. godine, kada smo već bili ponosni nositelji ovog certifikata, te ga iznova obranili ove 2022. godine s postignutih čak 96 % udovoljenih kriterija. Jedan od najboljih rezultata postignut je zadovoljenjem međunarodnih standarda učinkovitosti i transparentnosti lokalne uprave u skladu s načelima dobrog upravljanja.

Ponosni smo što smo dio hrvatskog dragocjenog trolista najboljeg poslovnog okuženja te vjerujemo da ćemo u tome smjeru nastaviti podupirati poduzetničku klimu s važnim ekološkim predznakom.

Skip to content