Dan crvenih haljina
Kategorija:
Novosti

Prvog petka u veljači se obilježava Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Moždani udar kod žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Ovaj dan karakterizira borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju. Većina moždanih udara može se prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika te njihovim liječenjem.

Već šestu godinu zaredom žene iz brojnih ustanova, tvrtki, udruga diljem Lijepe Naše odaju počast ovome danu odijevanjem u simboličnu crvenu boju.

Grad Crikvenica ponosi se činjenicom da su mahom žene na rukovodećim pozicijama naših ustanova, od ravnateljica, direktorica, pročelnica, te naposljetku da i Grad Crikvenicu po prvi puta ima svoju gradonačelnicu. Iskoristili smo činjenicu da ih pridružimo obilježavanju ovog dana te apeliramo na sve naše građanke da se čim više educiraju i vode računa o svom zdravlju.

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika, Ivona Matošić Gašparović zajedno sa svojim suradnicama podržala je obilježavanje ovog dana.

Skip to content