Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Rijeci
Kategorija:
Novosti

Tribinom “Bosna i Hercegovina – 30. godina nakon Daytona” i promocijom knjige prof.dr. Ive Komšića “Tuđmanov haški profil” obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Neposredno prije početka tribine u Salonu Grada Rijeke održan je prijem na kojem su zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj primile delegaciju iz naše domovine prof. dr. Ivu Komšića, književnika prof. Hadžema Hajdarevića te neke od organizatora ove tribine a nazočili su predsjednik bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke dr. Mensur Ferhatović i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović, kao i Ivica Pandža iz izdavačke kuće Synopsis koja je izdala Komšićevu knjigu “Tuđmanov haški profil”.

Na referendumu održanom 29. februara/veljače i 1. marta/ožujka 1992. g. građani Bosne i Hercegovine su dvotrećinskom većinom odlučili da se naša domovina proglasi nezavisnom i samostalnom zemljom. Takvi rezultati omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države.

Gosti pomenute tribine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke bili su prof.dr. Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, predsjednik Udruženja književnika Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević. Tribinom je moderirao predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke dr. Mensur Ferhatović.

U sklopu programskih aktivnosti Koordinacije bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije promovirana je i knjiga prof.dr. Ive Komšića “Tuđmanov haški profil”

  1. Ferhatović je u svom uvodnom izlaganju pozdravio sve nazočne i zahvalio se našim gostima na dolasku kako bi smo zajedno i dostojanstveno obilježili jedan od najvećih praznika naše domovine a to je Dan nezavisnosti. Pohvalio je dobru suradnju Grada Rijeke na svim projektima koje organiziraju u Gradu Rijeci ali i Primorsko-goranskoj županiji.

Dalje se nazočnima obratila zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan i pri tom čestitala Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i istakla da je Rijeka grad u kojem svi građani s ponosom čuvaju i njeguju svoj jezični, kulturni i vjerski identitet kao i svaku drugu osobitost s punim međusobnim uvažavanjima i skladnim životom.

“Riječki identitet je posve bogat a tome doprinose mnogobrojne nacionalne manjine.

Bošnjačka nacionalna manjina u Rijeci izrazito je aktivna a to se vidi u nizu uspješnih projekata  i aktivnosti koje je realizirala”.

Krpan je dalje istakla da su Bošnjaci “živio vrelo kulture, obrazovanja i suradnje i na tome smo vam neizmjerno zahvalni.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je prilika da jedni druge podsjetimo na zajedništvo  i na potrebu međusobnog poštovanja uvažavanja. U svijetu u kojem je nasilje nad drugim i drugačijim postalo normalno, Grad Rijeka uporno pokazuje kako biti putokaz za humanost, solidarnost i dijalog. Rekla bi da je to danas potrebno više nego ikada. Bošnjaci sa svojom vjerom, sa svojom kulturom, tradicijom i svojim doprinosom u obrani Republike Hrvatske su svijetla točka Hrvatske i mi se ponosimo bošnjačkom zajednicom, kako u Rijeci tako i na razini države. Vi ste najbolji primjer kako se poštuje tuđe, cjeni i čuva tuđe” zaključila je Krpan.

Književnik Hadžem Hajdarević se prisjetio povijesnih datuma koji su trasirali put moderne, suvrene i nezavisne države Bosne i Hercegovine. U svom izlaganju je naglasio kako mu je dr.Ivo Komšić jedna od insparitvnijih političkih ličnosti u našoj domovini.

Bivši gradonačelnik Sarajeva, govorio je o Dejtonskom mirovnom sporazumu i o onima koji ga posve krivo tumače i naglasio je jako bitnu činjenicu da naši susjedi sa zapadne i istočne strane nisu nikakvi garanti sporazuma nego samo jedni od supotpisnika koji su zaključivanjem tog pravnog akta preuzeli na sebe veliku obavezu a to je da omoguće kraj rat i da obezbjede trajni mir u Bosni i Hercegovini ali i cijeloj regiji. Tribina je izazvala veliki interes javnosti a na istoj je nazočilo preko 50 ljudi.

Program u HKD Sušak

Koordinacija bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije, pored tribine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke isti dan je u 19 sati organizirala i kulturnu manifestaciju u HKD Sušak. Bio je to izuzetno šarolik program u kojem je publika uživala u raznim koreografskim, vokalnim i plesnim sadržajima mnogobrojnih učesnika. Čast nam je bila što smo ugostili i pripadnike drugih nacionalnih manjina koje djeluju u PGŽ a nastupili su “Matica Slovačka” ukrajinsko KD “Rušnjak” KUD “Izvor” Viškovo. Revijalni dio programa sa četiri sevdalinke otvorio je MPZ “Sevdalije” koji djeluju u sastavu BNZ za PGŽ a njihova folklorna grupa “Riječki biseri” su zatvorili manifestaciju sa koreografskom točkom narodnih igara i kola. Pored gore navedenih, riječkoj publici su se predstavili još Vinko Staminić iz udruženja “Bosna” Rijeka koji se predstavio sa dvjema sevdalinkama.

Kako je manifestacija organizirana povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine kroz nekolio stihova o bogatstvu izričaja bosanskoj jezika predstavio se i Denis Beganović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice sa svojim književnim uradkom “Jezik naš bosanski”

Na kraju programa svi učesnici na manifestaciji su se isticanjem ukrajinske zastave i zastave naše nacionalne manjine solidarizirali sa narodom Ukrajine koji se našao pod velikom agresijom susjedne Rusije.

Zahvalnice za učešće u programu svim učesnicima i predstavnicima uručio je predsjednik BNZ za PGŽ Rasim Alijagić a za mnogobrojnu publiku i goste priređena je i prigodna zakuska u holu HKD Sušak.

Tekst i fotografije Denis Beganović

Skip to content