Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škarbnje
Kategorija:
Novosti

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, obilježili su na području grada Crikvenice svi, od onih najmlađih do najstarijih, jer Crikveničanke i Crikveničani pamte, Crikvenica ne zaboravlja, Crivenica poštuje i ljubi Vukovar.

U čast žrtvi Vukovara i Škabrnje osnovnoškolci Osnovne škole Zvonka Cara, Područne škole Selce zapalili su svijeće u centru Selca. „Rata u Vukovaru se ne sjećamo. Maleni smo. Ipak smo dovoljno veliki da razumijemo koliko je teško izgubiti majku, oca ili prijatelja. Dovoljno smo veliki da slušamo o našoj povijesti, zatvorimo oči kada vidimo krv, tugujemo kada vidimo nesreću i zato svima poželimo samo – mir. Mir poželimo pjesmom, sjećanja podijelimo tekstom, lijepom riječi, a zapaljenom svijećom oblikujmo srce, jer ono je simbol ljubavi. Znamo da volimo svoju domovinu.

Zapalimo svijeću, neka gori,

Za čovjeka koji je gorio,

Za čovjeka koji je ljubio,

Za čovjeka koji je žrtvom svjedočio,

Da jest čovjek!“, kazala je njihova učiteljica Anamarija Grbčić-Pahlić.

Obilježavanje je nastavljeno bakljadom „Vavik vjerne Kirije“ na vijaduktu Dubračina, a nakon toga, krenuo je svečani mimohod, od parkirališta hotela Kvarner Palace, kroz Ulicu Tina Ujevića pa do Spomenika u čast žrtvi grada heroja Vukovara, u Vukovarskoj ulici u Crikvenici. Na Spomeniku su svi učesnici mimohoda, crikvenički vatrogasci i policajci u odorama, predstavnici netom spomenute udruge i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vijećnici Gradskog vijeća i predstavnici Grada Crikvenice na čelu s gradonačelnikom Damirom Rukavinom i njegovom zamjenicom Ivonom Matošić Gašparović i svi građani grada Crikvenice, položili cvijeće i zapalili svijeće za sve poginule, nestale i stradale u Domovinskom ratu te minutom šutnje, s posebnim pijetetom, odali počast gradu heroju, u trajni spomen i sjećanje na junačku žrtvu vrijednu slobode, ponosa, slave, ljubavi…

Obilježavanje Dana sjećanja održano je u organizaciji Osnovne škole Zvonka Cara, Područne škole Selce, crikveničke udruge navijača HNK Rijeke “Vavik vjerna Kirija”, Grada Crikvenice i braniteljskih udruga – UDVDR-a Crikvenica, HVIDRA-e Crikvenica i Časničkog zbora “Vinodol”.

GALERIJA:

 

Skip to content