Dječji tjedan ispunjen događajima

Dječji je tjedan tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953 godine.

Svojim programskim sadržajima i akcijama svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva Naša djeca. Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Europska je komisija 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina s ciljem da potakne i osvijesti kod djece i mladih koliko je važno od najranije dobi razvijati različite vještine na području umjetnosti, društvenih znanosti, prirodnih znanosti, tradicionalnih umijeća, ekologije i održivog razvoja, inovativnosti, empatije i filantropije te svijest o cjeloživotnom učenju.

Društvo Naša djeca Grada Crikvenice prema smjernicama dobivenim iz Saveza Društava Naša djeca Hrvatske organiziralo je tjedan događanja u kojem je središnja tema bila vještina. Cilj zajedničkih aktivnosti bio je učenje kroz igru i zabavu te razvijanje zanimanja za znanost, tehnologiju, informatiku, inženjerstvo, matematiku i prirodne znanosti, ali i poticanje volonterskog društvenog i stručnog rada odraslih s djecom i za djecu.

Početkom tjedna djeca dječjeg vrtića Radost i osnovih škola Zvonka Cara i Vladimira Nazora posjetila su gradonačelnika u jutarnjim satima, a istoga je dana u popodnevnim satima za svu djecu grada organizirana edukativna šetnja do arheološkog lokaliteta Lokvišće u Jadranovu. Značaj ovog lokaliteta je i povijesna povezanost s projektom Tragovima Ad Turresa kojeg DND Grada Crikvenice provodi s djecom, mladima i njihovim roditeljima. Sljedećeg je dana na Trgu Stjepana Radića održana keramičarska radionica modeliranja i oslikavanja keramike na koju su se odazvala brojna djeca i odrasli, a velik je interes pobudilo i sportsko natjecanje dan poslije u kojem su sudjelovala djeca vrtićke dobi i mlađeg školskog uzrasta. Imala su priliku pokazati svoju vještinu vožnje romobila kao i poznavanje prometnih pravila, a najuspješnijima su uručene nagrade – romobili, koturaljke, kacige i štitnici. Posljednji dan aktivnosti bio je rezerviran za STEM vještine. Djeca su se mogla okušati u mikroskopiranju, raznim pokusima i mozgalicama, a posebno je oduševljenje izazvala programabilna pčelica za početno kodiranje – Bee-bot.

Osim za najširu javnost, aktivnosti Dječjeg tjedna provodile su se i u odgojno – obrazovnim ustanovama grada.

Branka Cvija, predsjednica DND Grada Crikvenice

Foto: DND

Skip to content