Dječji vrtić Radost: Realiziran projekt RIBAR(I)JA

U dječjem vrtiću Radost u Crikvenici pri kraju je realizacije projekt RIBAR(I)JA započet u srpnju 2022. godine. Radi se o projektu vrijednom 10.016,59 eura (75.470,00 kn) koji  je u potpunosti financirala Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Tunera u okviru FLAG natječaja „Povećanje svijesti o nutritivnim vrijednostima ribe kod djece u vrtićima.“

Nabavljeni su ledenica i hladnjak potrebni za skladištenje ribe, oprema za pripremu i distribuciju ribe  te sitni inventar za kuhinju. Edukacije o nutritivnim vrijednostima ribe za kuhinjsko osoblje i odgojitelje vodila je Gordana Kenđel Jovanović,   dipl.ing.nutr. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.  Dr.sc. Martina Linarić, dipl. ing nutr. (Nutrimarlin, obrt za nutricionizam i edukaciju) je vodila interaktivno-praktične radionice pripreme ribljih obroka za kuhare.

U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ je izrađen jelovnik sa povećanim brojem ribljih obroka. Umjesto jednom do dva puta tjedno djeca sada imaju ribu na jelovniku tri puta tjedno za doručak ili ručak. Veliku ulogu u približavanju ribe djeci kao namirnice važne za pravilan rast i razvoj imaju odgojiteljice, koje su u svojim skupinama s djecom provodile razne aktivnosti na temu ribe i ribarstva.

Krajem svibnja, u sklopu Dana dječjeg vrtića Radost, projekt je prezentiran roditeljima i široj zajednici kroz niz zanimljivih aktivnosti u prostoru vrtića. Prezentiran je vrtićki jelovnik, a kuhari su pripremili vrtićke riblje obroke koji su svi posjetitelji mogli kušati. Također, svi posjetitelji su mogli dobiti edukativnu brošuru – riblju kuharicu RIBAR(I)JA,  koja sadrži recepte vrtićkih obroka i ribljih obroka koje su kuhari pripremali na radionicama.

Nuricionistice Gordana Kenđel Jovanović i  Martina Linarić spremno su odgovarale na sva pitanja o jelovniku obogaćenom ribom, mogućim načinima pripreme i čuvanja ribe te  o vrijednosti ribe u prehrani. Kazalište Šareni svijet je djecu i odrasle razveselilo predstavom „Gdje li raste zdrava hrana, usred polja ili stana , “ a Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka radionicom iz programa Čudotvornice pod nazivom „Riba ribi grize rep.“ Mališani su imali priliku upoznati ribara Pizent Josipa koji je vrijedno krpao mrežu,  te vidjeti ribarske alate. Hol izložbe krasila je izložba dječjih likovnih radova „More likovnosti,“ a vrtićku blagovaonu plakati s izjavama i fotografijama djece. Djeca i roditelji su imali priliku zajednički uživati u raznovrsnim kreativnim likovnim, istraživačkim, senzornim i plesnim radionicama koje su pripremile odgojiteljice.

Prezentacijom projekta roditeljima i široj zajednici željela se istaknuti važnost konzumiranja ribe za zdravlje, te potaknuti veće i češće konzumiranje ribe među svim populacijama u cilju unapređenja zdravlja.

Skip to content