DVD Crikvenica proslavilo 110 godina
Kategorija:
Novosti

Proslava je započela u nedjelju, 1. listopada 2023. godine u ranim jutarnjim satima kada se na crikveničkom stadionu održalo 28. Županijsko natjecanje odraslih pod vodstvom Klaudija Filčića. Na natjecanju koje se sastojalo od Vježbe s vatrogasnom motornom štrcaljkom i štafete od 400 m nastupilo je 26 ekipa podijeljenih u 5 kategorija.

Paralelno s natjecanjem, na trgu Stjepana Radića održavao se i ostatak programa gdje su građani imali prilike vidjeti prezentaciju vozila te pogledati pokaznu vježbu djece i mladeži DVD-a. Nakon pokazne vježbe, sva su prisutna djeca pozvana da se i sami okušaju u korištenju vatrogasne opreme.

Na rivi se odvijalo i okupljanje ekipa koje su završavale s natjecanjem te im je tamo organiziran ručak i prigodno druženje.

Po završetku natjecanja, na trgu se održalo i postrojavanje svih ekipa, sudaca i organizatora te su ekipama uručene zahvale za sudjelovanje, a najuspješnijim natjecateljima podijeljene su i nagrade.

U kategoriji A ekipa najuspješnije ekipe bile su:

Muške ekipe

 1. DVD Sušak
 2. DVD Zlobin
 3. DVD Lokve

Ženske ekipe

 1. DVD Sušak
 2. DVD Klana
 3. DVD Stara Sušica

Profesionalne postrojbe

 1. JVP Opatija
 2. JVP Delnice

U kategoriji B ekipa nagrade su dobili:

Muške ekipe

 1. DVD Kraljevica
 2. DVD Sušak
 3. DVD Crikvenica

Ženske ekipe

 1. DVD Škrljevo
 2. DVD Kraljevica
 3. DVD Delnice

 

Program proslave nastavio se nešto iza 19 sati svečanom skupštinom u hotelu Katarina u Selcu.

Predsjednik DVD-a Teo Malovoz pozdravio je sve prisutne, zahvalio svim uzvanicima i svima onima koji su svojim doprinosom pomogli radu DVD-a svih ovih godina. Kako je naveo, odluka o osnivanju DVD-a donesena je daleke 1913. godine, 19. kolovoza na sjednici Općinskog zastupstva u Crikvenici. Povod tome bio je požar koji je nekoliko dana prije izbio u kući Ivana Cara Mihina, koja je mnogima također poznata kao nekadašnji hotel Slavija.

Požar je mogao imati katastrofalne razmjere da se slučajno u blizini nisu našli članovi ratne mornarice koji su svojim cijevima i pumpama pomogli građanima gasiti vatru.

Njihova brza reakcija i požrtvovnost u prvi je plan stavila potrebu za osnivanjem vatrogasnog društva koje bi uvijek bilo u blizini i moglo pravovremeno reagirati u slučaju da se slična situacija ponovi.

Emerik Car, Josip Stipanić, Ivan Car Mihin i Stanko Car jednoglasno su imenovani za članove osnivačkog odbora vatrogasnog društva te su u kontaktu sa Sokolskim društvom i Veslačkim klubom počeli okupljati članove i graditi temelje Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Crikvenica.

Osvrnuo se i na današnje stanje u DVD-u, naglasivši da on danas broji 67 članova, od kojih njih 30 ima status operativnih članova te da se DVD-u svake godine pridružuje sve više djece i mladeži kojih je trenutno tridesetak.

Operativni članovi redovno se odazivaju na sve intervencije, od kojih je Malovoz posebno istaknuo svima nam poznati požar iz 2012. godine te prošlogodišnje požare u Žimideru i na Kotoru.

Izrazio je i zadovoljstvo radom natjecateljskih ekipa koje su do sada osvojile brojna odličja, a posebno je izdvojio plasman na posljednjem državnom natjecanju odraslih u Varaždinu.

Naglasio je i da je DVD uz potporu Grada Crikvenice u posljednjih 10 godina uspješno nabavio čak 3 vozila, od kojih je posljednja autocisterna dostavljena prošle godine.

U ime Grada Crikvenice nazočnima su se obratili predsjednica gradskog vijeća Vesna Car Samsa, gradonačelnik Damir Rukavina i zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović koji su DVD-u čestitali veliku obljetnicu i zahvalili na njihovom predanom radu. Gospođa Matošić Gašparović istaknula je i u sklopu izrade prostornog plana odabrana lokacija za izgradnju novog vatrogasnog doma.

Kratke govore održali su i predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice PGŽ-a, Vatrogasne zajednice LSŽ-a, Područne zajednice otoka Krka i JVP-a Krk, kao i predstavnici okolnih DVD-a.

Najsvečaniji dio sjednice bila je podjela spomenica, medalja, priznanja i zahvalnica.

Vatrogasne spomenice i diplome za 10 godina članstva dobili su:

Ivan Miličević, Nino Tus, Bruno Karlović, Luciano Jovanović i Ivica Dedi.

Spomenice i diplome za 20 godina članstva dobili su:

Mihajlo Jeličić, Teo Malovoz, Dario Radetić, Enis Skenderi, Daniela Dedi, Daniela Župan, Klaudia Mandekić Dežulović, Ružica Vukoja Javorić i Andrea Pinčić.

Spomenicu i diplomu za 30 godina članstva dobio je Dario Lavrić.

Brončane plamenice dobili su:

Ivan Antić, Goran Crnković, Daniela Dedi, Ivica Dedi, Alen Domijan, Paula Ferić, Karlo Jelenović, Luciano Jovanović, Karlo Jovanović, David Kahrimanović, Antonio Karlović, Bruno Karlović, Ana Katnić, Mislav Kirac, Dario Lavrić, Loren Lelas, Mario Marijanović, Ivan Miličević, Matija Mišković, Leon Mudražija, Vedran Mudražija, Sandro Pavličević, Dino Pećanić, Aldo Plukavec, Dario Radetić, Enis Skenderi, Siniša Šamanić, Nino Tus, Domagoj Vukić i Daniela Župan.

Srebrne plamenice dobili su:

Mirjan Antić, Bernard Grozdek, Mladen Gržičić, Boris Katić, Teo Malovoz, Alen Mandekić, Tomislav Mandekić, Robert Nikčevski, Željko Ornik, Danijel Pavličević, Tihomir Puškarić, Boris Stopinšek.

Podijeljene su i vatrogasne medalje i diplome za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu. Brončane medalje dobili su Valter Ahel, Damir Jelenović i Ivica Kostrenčić, a srebrne medalje Ivo Benić, Marino Benić, Nenad Katnić i Nedeljka Kori.

Priznanje ‘Počasni vatrogasni časnik’ dobili su Leopold Šupek, Mladen Gržičić, Nedeljko Car i Ivica Katnić.

Podijeljene su i zahvalnice tvrtkama i udrugama, kao i zahvalnica obitelji preminulog člana Roberta Gašparovića.

Sjednica je zaključena večerom i zajedničkim druženjem svih uzvanika uz glazbenu kulisu sastava Trio Crikvenica.

Tekst: DVD Crikvenica

Foto: M. Klement

GALERIJA:

Skip to content