Ekoakcija “More bez otpada”
Kategorija:
Novosti

Pozivamo vas na prvu ekološku akciju čišćenja podmorja koja će se održati u subotu, 25. 2. 2023. godine, s početkom u 10:00 sati u Jadranovu, a mjesto okupljanja je plaža Tunera.

Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta „More bez otpada“ koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD-om „Tunera“.

Projektom u tri faze i organizacijom četiri ekološke akcije očistit će se približno 8000 m2 podmorja u Jadranovu. Očišćeni otpad će se izvaditi, mjeriti, sortirati te odložiti na ekološki prihvatljiv način.

Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskoga dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornome odlaganju otpada.

Izvađeni otpad izmjerit će se nakon dva pripremna početna urona u zimskome periodu, proljetnome i ljetnome kako bi se stekao uvid u količinu i vrstu prikupljenoga otpada tijekom svake pojedinačne faze. Otpad će biti sortiran sukladno Zakonu i Strategiji gospodarenja otpadom. Akcije će provoditi šest ronioca uz pomoć šest ribara na brodicama i minimalno šest volontera u sklopu svake akcije.

Sve detalje akcije možete pratiti i putem službene Facebook-stranice: Ronilačko društvo Jadranovo.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave putem e-maila na pernat.ivana@gmail.com te se priključe akciji pomažući pri izvlačenju morskoga otpada na brodicama ili pri sortiranju i mjerenju otpada kada se izvuče na kopno. U sklopu akcije svim sudionicima podijelit će se rukavice i vreće za otpad. Po završetku prikupljanja organizirat će se objed.

Veselimo se vašemu dolasku.

Skip to content