Grad Crikvenica – grad povoljne poduzetničke klime
Kategorija:
Novosti

Nedavna analiza proračunskih izdvajanja gradova za potpore obrtnicima i poduzetnicima u 2022. godini portala gradonačelnik.hr smjestila je Grad Crikvenicu u sam vrh, točnije u top 10 gradova po izdvajanju per capita i po povećanju sredstava u odnosu na 2021. 

Potpore je dobilo ukupno 82 poduzetnika. Odobrene su svim poduzetnicima i obrtnicima čije su prijave udovoljavale uvjetima Javnog poziva s ciljem poticanja aktivnosti poduzetnika te poticanja gospodarske aktivnosti na području grada Crikvenice.

Poduzetnici su u razvoj svog poslovanja uložili 3.351.168,87 kuna ili 444.776,54 eura dok je mjerama odobreno sufinanciranje u iznosu od 993.946,19 kuna ili 131.919,33 eura.

Potpore iz Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva zaista pozitivno utječu na kvalitetu i konkurentnost poslovanja poduzetnika kao i na gospodarski razvoj grada. Gotovo su svi dobitnici potpora ostvarili rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu, a poraslo je i zapošljavanje. Poduzetnicima je u 2022. godini  dodijeljeno 921.345,54 kune ili 122.283,57 eura potpora od kojih je 698.300,12 kuna ili 92.680,35 eura dodijeljeno obrtnicima, a ostalo trgovačkim društvima.

Mjere su se koristile u svrhu  jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, ostvarivanja praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu, poduzetničke infrastrukture za realizaciju poduzetničkih poduhvata, podizanja razine poduzetničke kulture te rješavanje društvenih problema primjenom poduzetničkih načela.

S obzirom na interes i u prošloj godini zadržane su već postojeće mjere uz dodatni naglasak na sufinanciranje projekata vezanih za energetsku učinkovitost i uvođenje obnovljivih izvora energije, uz daljnje poticanje cjelogodišnjeg poslovanja.

„Grad Crikvenica svake godine izdvaja značajna financijska sredstva za potpore poduzetnicima i veseli nas što smo u mogućnosti  povećati taj iznos iz godine u godinu. Vjerujemo da će naše mjere poticanja poduzetništva doprinijeti razvoju poslovanja naših poduzetnika te ih potaknuti na nove poduzetničke pothvate. Grad Crikvenica će i dalje osluškivati potrebe svojih poduzetnika, prilagođavati mjere različitim vrstama poslovanja, tržištu i trendovima kako se oni mijenjaju. Iz godine u godinu nastojimo naše mjere prilagoditi i kreirati u suradnji s našim poduzetnicima i Udruženjem obrtnika, da budu po njihovoj mjeri i biti na raspolaganju za svaki oblik pomoći i podrške kao što je to bilo i do sada. Veseli nas što su poduzetnici s područja grada Crikvenice svake godine sve uspješniji i sve bolje pripremaju dokumentaciju, što u konačnici rezultira sve uspješnijim povlačenjem sredstava. Sve veći broj poduzetnika i sve veći iznos dodijeljenih mjera zaista dokazuje da je Crikvenica grad povoljne poduzetničke klime“ – istaknula je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.

Foto: Arhiva

Skip to content