Grad Crikvenica na susretu mediteranskih gradova u Barceloni
Kategorija:
Novosti

Viša savjetnica za gospodarstvo, turizam i projekte Denisse Mandekić je 26. i 27. listopada 2021. g. u ime Grada Crikvenice sudjelovala na dvodnevnoj radionici na temu suradnje u održivim mediteranskim gradovima koja se održala u Barceloni.


Radionicu su organizirali mreža mediteranskih gradova MEDCITIES,
 UNEP/MAP (Program UN-a za okoliš, Mediteranski akcijski plan), ARLEM (Euro-mediteranska skupština lokalnih i regionalnih vlasti) te  tajništvo Unije za Mediteran (UfM).

 

Radionica je održana u hibridnom formatu i okupila je oko 100 sudionika iz mediteranskih gradova, uključujući političke predstavnike i stručne službe zadužene za ekološka i socioekonomska pitanja, kao i regionalne institucije koje rade na održivom urbanom razvoju i razvoju kružnog gospodarstva na lokalnoj razini.

 

Tijekom prvoga dana sudionici su raspravljali o metodološkom okviru Istanbulske nagrade za grad prijatelj okoliša čiji je cilj prepoznavanje uloge obalnih gradova u postizanju održivog razvoja kroz provedbu uspješnih urbanističkih i „zelenih“ inicijativa na lokalnoj razini. Grad Crikvenica također je jedan od prijavitelja i ovogodišnjih konkurenata za Istanbulsku nagradu koja će biti dodijeljena najuspješnijem „gradu prijatelju okoliša“ krajem godine.

 

Predstavnici lokalnih samouprava imali su priliku predstaviti svoje gradove i općine te svoje održive i „zelene“ projekte i lokalne inicijative za poboljšanje kvalitete života stanovnika. Tako su, između ostalih, predstavljeni crikvenički projekti energetske obnove OŠ Vladimira Nazora i OŠ Zvonka Cara te Dječjeg vrtića „Radost“, projekt izgradnje boćališta Gornji kraj – Ladvić, sustav gospodarenja otpadom na području grada Crikvenice, projekt podjele spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima te lokalne eko-inicijative, odnosno projekti „I ja imam svoje stablo“ te „Otpad uredi, kune uštedi“ koji je bio usmjeren na informiranje i edukaciju građana i gostiju grada Crikvenice o održivom gospodarenju otpadom.

 

Tijekom drugoga dana radionice, koja je održana u tajništvu Unije za Mediteran, sudionici su interaktivno raspravljali o suradnji između gradova i institucija, razmjeni iskustava, alata i okvira za integrirani održivi razvoj. U popodnevnim satima sudionici su posjetili Ecoparc, jedan od najznačajnijh objekata za obradu otpada na širem području Barcelone.

Skip to content