Grad Crikvenica obranio status grada s povoljnim poslovnim okruženjem BFC CERTIFIKAT
Kategorija:
Novosti

Grad Crikvenica je 2015. g. bio jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je ispunio 12 opsežnih kriterija za dobivanje međunarodnog Certifikata povoljnog poslovnog okruženja (BFC –  business-friendly city).

BFC certifikat poduzetnicima i investitorima, između ostalog, jamči povoljne uvjete za poslovanje, transparentnost javne uprave, razvijene programe mjera za poticanje poduzetništva, dostupnost poduzetničkih potpornih institucija te intenzivnu suradnju s poduzetnicima na razvoju lokalnog gospodarstva. Grad Crikvenica je 2020. g. krenuo u proces recertifikacije, odnosno „obrane“ certifikata ispunjavanjem 10 kriterija kojima se dokazuje napredak u raznim aspektima poslovanja s naglaskom na osiguravanje povoljne poduzetničke klime.

Evaluacijski sastanak održao se krajem prošle godine kada su evaluatori iz Centra za lokalni ekonomski razvoj (CLER-a), nacionalnog koordinacijskog tijela za provedbu Programa BFC SEE u Republici Hrvatskoj, ocijenili da je Grad Crikvenica uspješno ispunio svih 10 kriterija. 22. siječnja 2021. g. uslijedio je sastanak s međunarodnom verifikacijskom komisijom koji se zbog pandemijske situacije održao elektroničkim putem preko platfome Zoom. Gradonačelnik Damir Rukavina, zamjenice gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović i Silvia Crnić te voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte Snježana Sikirić prezentirali su verifikatorima grad Crikvenicu, njegove gospodarske i investicijske potencijale te projekte koje je Grad osmislio u cilju edukacije poduzetnika i razvoja poduzetničkih vještina. Izdvojeni su projekt Edukacijom do uspjeha koji je osvojio Europsku nagradu za promicanje poduzetništva u kategoriji Ulaganje u poduzetničke vještine, projekt usmjeren na razvoj poduzetničkih vještina od najranijih dana pod nazivom Poduzetnički dani u suradnji s Dječjim vrtićem Radost te internetski portal posao.crikvenica.hr, namijenjen tražiteljima posla i poslodavcima, koji je Grad Crikvenica pokrenuo kako bi olakšao pronalaženje posla, odnosno zaposlenika na svom području.

U drugom su dijelu sastanka čelnici i pročelnici upravnih odjela Gradske uprave te certifikacijski tim odgovarali na pitanja verifikatora po svakom od kriterija. Verifikatori su zatim nasamo razgovarali s predstavnicima poduzetnika – predsjednikom Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine i vlasnikom obrta Gradina Kristijanom Košćićem te direktorom tvrtke Clotilda d. o. o. Krešimirom Zubčićem. Poduzetnici su s verifikatorima podijelili svoja poslovna iskustva na području grada Crikvenice i bliže okolice s naglaskom na kvaliteti suradnje s gradskom upravom.

Verifikacijska komisija posebno je pohvalila strukturu institucionalne podrške poduzetnicima u našem gradu – postojanje Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte, koji je na raspolaganju poduzetnicima u gradskoj upravi, te poduzetničkih potpornih institucija – Poduzetničkog centra Vinodol, LAG-a Vinodol i LAGUR-a Tunera. Sukladno preporukama u evaluacijskom postupku, Grad Crikvenica prilagodio je veliki broj svojih promotivnih materijala i ostalih dokumenata potencijalnim inozemnim investitorima prevođenjem na engleski jezik. Ovo je osobito važno s obzirom da je Crikvenica poznata turistička destinacija te da je moguće privući i investitore iz drugih zemalja. Grad je pohvaljen i u segmentu pružanja informacija kroz izradu tiskanih i elektroničkih informativnih brošura poput Vodiča za poduzetnike, Vodiča za iznajmljivače privatnog smještaja, Vodiča kroz gradnju, Vodiča kroz pripremu gradilišta i ograničenje građevinskih radova u vrijeme turističke sezone te Pravila korištenja javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa i Pravila ponašanja korisnika koncesijskih odobrenja. Verifikatori su izrazili i zadovoljstvo visokim postotkom realizacije Strategije gospodarskog razvitka Grada Crikvenice 2012.-2022. g. jer to znači da je strateško planiranje provedeno promišljeno, planski i  u skladu s potrebama zajednice. Projekt Edukacijom do uspjeha istaknut je kao primjer dobre prakse koji je uspješno implementiran i u drugim jedinicama lokalne samouprave.

Grad Crikvenica ispunjava kriterije Programa certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi u skladu sa standardom BFC SEE Edicija III sa ostvarenih 96.00 od maksimalnih 100 postotnih poena te Odlukom Regionalnog vijeća lokalna samouprava stječe pravo na korištenje naziva „Povoljno poslovno okruženje – Business Friendly Municipality“ i pravo korištenja i isticanja zaštićenog znaka Certifikacije u skladu s knjigom standarda u naredne 3 godine.

Uistinu se trudimo kontinuirano surađivati sa poduzetnicima, osluškivati njihove potrebe, biti im podrška i pomoć kada to zatreba i upravo stoga nam je drago smo prepoznati kao grad povoljne poduzetničke klime. Obrana BFC certifikata te titula BFC grada dodatni nam je motiv za daljnje unaprjeđivanje poslovanja i stvaranje još boljih uvjeta za gospodarski razvoj grada u suradnji s poduzetnicima – kazala je zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.

 

 

 

Skip to content