Građanima Crikvenice od 1. siječnja 2024. rastu plaće
Kategorija:
Novosti

Građanima Crikvenice od 01. siječnja 2024. godine bit će povećane plaće, što predstavlja pozitivan korak prema poboljšanju životnog standarda.

Ova promjena rezultat je odluke Vlade Republike Hrvatske o ukidanju prireza od navedenog datuma, dajući gradovima autonomiju u određivanju načina nadomještanja prihoda koji su proizašli iz prireza.

Unatoč tome što je prirez do sada iznosio 10%, gradonačelnik Damir Rukavina naglasio je da se u prijedlogu Proračuna za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026. godinu nije planiralo povećanje stopa poreza na dohodak. Stope će ostati na postojećim razinama, tj. 20% za niže plaće i 30% za više plaće, iako je gradovima ostavljena zakonska mogućnost da gubitak prihoda od ukinutog prireza nadomjeste povećanjem poreza na dohodak za dodatnih 3%, odnosno 4,5%. Ovaj pristup, iako smanjuje proračunske prihode, ima za cilj poticanje rasta plaća građana. Gradonačelnik je jasno poručio: “Odlučili smo financijski rasteretit naše građane, koliko god smo to u ovim okolnostima mogli!”

Konkretno, ova promjena rezultirat će direktnim povećanjem mjesečnih neto plaća građana. Na primjer, osoba čija je mjesečna neto plaća 1000,00 eura može očekivati rast plaće u rasponu od 72 do 192 eura na godišnjoj razini. Ovaj korak ima potencijal doprinijeti poboljšanju životnih uvjeta građana Crikvenice, stvarajući pozitivnu atmosferu za ekonomski rast i razvoj zajednice.

Skip to content