Istanbulska nagrada za Grad prijatelj okoliša

ODRŽAN SASTANAK POTPISNIKA BARCELONSKE KONVENCIJE U TURSKOJ 

Početkom mjeseca prosinca 2021. godine (07.-10.12.2021.) u Antalyji u Turskoj je održan 22. sastanak zemalja potpisnica Barcelonske konvencije o zaštiti morskoga okoliša i obalnog područja Sredozemlja, čiji je organizator Program UN-a za okoliš, Mediteranski akcijski plan (UNEP).

U sklopu sastanka održana je i kratka svečanost dodjele Istanbulske nagrade za grad prijatelj okoliša. Iako je ove godine Istanbulsku nagradu osvojio Grad Malaga iz Španjolske, Gradu Crikvenici je u ime Mediteranskog akcijskog plana Programa Ujedinjenih naroda za okoliš – Barcelonske konvencije dodijeljeno značajno priznanje za prijavu, uloženi trud i rad na poboljšanju okoliša i kvalitete života te za promicanje održivog razvoja.

U ime Grada Crikvenice, kao izaslanica gradonačelnika na dodjeli ovog vrlo značajnog priznanja sudjelovala je pročelnica Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu gđa. Vjekoslava Glavan.   

ISTANBULSKA NAGRADA ZA GRAD PRIJATELJ OKOLIŠA

Grad Crikvenica se 2017. i 2019. godine prijavio na prvo i drugo izdanje izbora za grad- prijatelj okoliša, odnosno za Istanbulsku nagradu za grad-prijatelj okoliša. Veliki uspjeh za Crikvenicu bio je ulazak među tri finalista, tri grada koja su se borila za prestižnu titulu najboljeg grada prijatelja okoliša. S obzirom na sve aktivnosti koje Grad Crikvenica poduzima na području zaštite okoliša i na činjenicu da je prepoznat i na svjetskoj razini, Grad Crikvenica je 2020. g. dobio poziv da ispuni prijavu i za treće izdanje prestižnog natjecanja. 

Opsežna prijava na ovo natjecanje uključivala je opis mjera za zaštitu okoliša i bioraznolikosti, mora i obalnog područja, smanjenja upotrebe automobila u gradovima, opis sustava prikupljanja i odvoza otpada te sustava vodoopskrbe i odvodnje. Važni kriteriji bili su kvaliteta mora i zraka te mjere energetske učinkovitosti, promocija tradicije i lokalne kulturne baštine. U prijavi je trebalo opisati i na koji način grad potiče žensko poduzetništvo, suradnju s drugim jedinicama lokalne samouprave te međunarodnu suradnju.

Grad Crikvenica provodi brojne eko-akcije, ima učinkovit sustav prikupljanja i odvoza otpada koji je osvojio brojne nagrade, uključuje se u kampanje za zaštitu i smanjenje zagađenja okoliša. Trenutno provodi i povijesni projekt vezan za sustav odvodnje otpadnih voda, ponosi se raznolikošću plaža i njihovom urednošću te se ističe i visokom kvalitetom pitke vode i čistog zraka.

Grad ponosno nosi titule Zdravog grada i Grada prijatelja djece, a to je definitivno i poticaj za osmišljavanje novih aktivnosti za poboljšanje kvalitete života. Osim toga, Grad Crikvenica je nositelj i međunarodnog BFC certifikata za grad povoljne poduzetničke klime.

Crikvenica je i ove godine ponovila uspjeh i ušla među tri grada finalista te je grad dobio i poziv da se predstavi i sudjeluje na regionalnoj radionici u Barceloni. Radionicu su organizirali mreža mediteranskih gradova MEDCITIES, UNEP/MAP (Program UN-a za okoliš, Mediteranski akcijski plan), ARLEM (Euro-mediteranska skupština lokalnih i regionalnih vlasti) te  tajništvo Unije za Mediteran (UfM). Na radionici je sudjelovala viša savjetnica za gospodarstvo, turizam i projekte gđa. Denisse Mandekić.

Radionica je održana u hibridnom formatu i okupila je oko 100 sudionika iz mediteranskih gradova, uključujući političke predstavnike i stručne službe zadužene za ekološka i socioekonomska pitanja, kao i regionalne institucije koje rade na održivom urbanom razvoju i razvoju kružnog gospodarstva na lokalnoj razini.

GALERIJA:

Skip to content