Izložba Karla Paliske u Gradskoj galeriji Crikvenica 6. svibnja
Kategorija:
Novosti

Karlo Paliska (Presika kraj Labina 1938. – Pula 2022.) završio je Grafički odjel u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1959. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ive Šebalja 1965.

Uz slikarstvo, bavio se istarskim graditeljskim nasljeđem. Slikao je kompozicije u duhu ekspresionističke figuracije naglašenog subjektivnog značenja, slobodnog poteza, zagasitog i dramatičnog kolorita, ozračja ispunjenog snažnim unutarnjim proživljavanjem. Kao vrstan crtač i velik eksperimentator, mijenjao je stilove, no, nikada izvan prepoznatljive poetike. Samostalno je izlagao na četrdesetak izložaba slika i crteža: u Labinu (1973.), Puli (1975., 1983., 1994.), Novome Sadu (1976.), Rabu (1981.), Zagrebu (1984.), Rijeci (1992.). Sudjelovao je na više od 250 skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Za slikarski rad dobio je više nagrada i priznanja. Redovito je sudjelovao u humanitarnim akcijama. Bio je član ULUH-a, HDLU-a Istre i Rijeke, suutemeljitelj i član Labinskih atelijera od 1968.

Djela mu se nalaze u privatnim zbirkama, muzejima i javnim prostorima: Narodni muzej Labin, Zavičajni muzej Rovinj, Gradski muzej Vukovara, Iloka, Slavonskoga Broda, Požege, Fundus Grada Pule, Galerija Brešan u Splitu, Galerija Alvona u Labinu, Franjevački samostan sv. Antuna u Puli, Sveučilišna knjižnica Pula. Godine 2000. tiskana mu je monografija (autor Berislav Valušek). Živio je i stvarao u Puli.

Skip to content