Izložba „Kodovi vertikalnog vremena“
Kategorija:
Novosti

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija „Kodovi vertikalnog vremena“ autorice Dubravke Kanjski, koja će se održati u ponedjeljak, 16. siječnja 2023., s početkom u 19 h u Gradskoj galeriji Crikvenica.

Izložbu će otvoriti profesor Borislav Božić, koji je, uz ostalo, o ovoj izložbi napisao: Dakle, ona fotografira unutrašnjost kapelice u naselju Kotor u Crikvenici i to nije hladno, formalno škljocanje aparata, već autorica samim činom dolaska na ovo povijesno mjesto i odlukom da fotografira tu skromnu unutrašnjost jednoga transcendentalnog ambijenta trenutkom fotografiranja uzima i svu energiju koja se u vremenu i ovom prostoru namnožila. Sada više fotografija kao hladna vizualna činjenica određene realne stvarnosti nije sama, već joj se pridružuje sva energija hodočasnika, vjernika koji su svojim dolaskom i molitvom ostavili ovdje dio sebe i svetosti kojoj su se molili. Ako svemu tome autorica pridruži sve svoje kreativne impulse, duhovne i emocionalne turbulencije pa i sve dvojbe koje su stalni pratilac ovakvih procesa, dobivamo novu realnost, dobivamo vrijeme prostrto po svim pravcima i dimenzijama. I ono, vrijeme, u njenim fotografskim slikama nije više jednostavno pravocrtno i suštinski sukcesivno, već je multidimenzionalno i bezvremeno, tj. svevremeno, ma koliko paradoksalno zvučao ovaj pojam bezvremenosti vremena kao jedne od bitnih kategorija ove civilizacije. 

Vrijeme je kao egzistencijalna kategorija utemeljeno i vidljivo kroz asocijativnost, kontemplativnost te transcendentalnost svake izložene fotografije/slike. Dubravka je, korak po korak, krotila i sapinjala vrijeme kako bi to isto sapeto vrijeme kroz njene fotografije postalo u konačnici bezvremeno, svevremeno.

Dubravka Kanjski diplomirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Likovnom umjetnošću bavi se više od 20 godina i danas djeluje u statusu samostalne umjetnice. Svoj dosadašnji likovni put predstavila je na 22 samostalne i preko 90 skupnih i selektiranih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je više likovnih nagrada i priznanja stručnih žirija (nagrada na 5. hrvatskome triennalu akvarela 2010., počasna nagrada Grada Grožnjana 2022. (zajednička kompozicija), pohvale na likovnim natječajima Novigradsko plavetnilo 2005., Ex tempore 2006., IstrArt 2007., Rijeka mini art 2018. i 2020. godine te na foto-natječajima Županija u jednom danu 2018. i Krajolik moga kraja 2021. godine. Njezina izložba Skriveno tkivo (s)tvarnosti nominirana je za nagradu Ivo Kalina.

Djela joj se nalaze u javnim fundusima i privatnim zbirkama. Bavi se i pedagoškim likovnim radom. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Rijeka i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Crikvenici.

Izložba će biti otvorena od 16. do 31. siječnja 2023.

Veselimo se vašem dolasku!

Skip to content