Izložba „Noćna smjena“ autorice Emanuele Lekić
Kategorija:
Novosti

Otvorenje izložbe “Noćna smjena” mlade autorice Emanuele Lekić, održati će se u četvrtak, 9. svibnja 2024. u 19 sati u Gradskoj galeriji Crikvenica.

Otvorit će je povjesničarka umjetnosti Romina Peritz, koja je, uz ostalo, o autoričinom radu kazala sljedeće:

„Noćna smjena“, ukratko, svojevrsni je umjetnički projekt Emanuele Lekić, ali i više od toga. Odraz vremena i događaja koji su je okruživali u jednom određenom i vrlo specifičnom razdoblju kada u svom nastojanju da istraži nove teme i forme izražavanja kao mlada slikarica tek izašla s Akademije okreće se bilježenju uličnih prizora i arhitekture. Ulice, međutim, zbog pandemije prazne su i kao takve središnji motiv ovih radova. Prema njezinim vlastitim riječima kroz slike je nastojala prenijeti osjećaj izolacije, tišine i neobičnosti koja je zavladala gradom. Svjetla i sjene postale su ključni elementi u njezinim slikama, stvarajući kontraste i atmosferu misterije.
No, čak i u tom pustom okruženju, ljudski element nije bio potpuno odsutan. Pojavljuju se siluete ljudi, koji su uronjeni u tami ili osvijetljeni samo umjetnim svjetlom čime je pokušala izraziti i neke psihološke aspekte likova. Naizgled obični i banalni prikazi, kroz dramatično svjetlo postaju nositelji novih dimenzija i priča, pozivajući promatrača da zaviri u skriveno i nepoznato. Također, kroz ovaj ciklus Emanuela Lekić želi nas potaknuti na promišljanje o suptilnim promjenama u našem okruženju kao i u našem vlastitom unutarnjem svijetu.

Izložba “Noćna smjena” bit će otvorena do 31. svibnja 2024.

Skip to content