Izložba o 2000 godina javne uprave i promocija 17. broja Vinodolskog zbornika
Kategorija:
Novosti

28 .travnja otvorena je izložba “Javna uprava u Crikvenici tijekom 2000 godina” u predvorju Gradske vijećnice, na 1. katu zgrade Stare škole.

Izložba prikazuje povjesni razvitak javne uprave na tlu Crikvenice od najstarijeg pisanog traga iz 19. godine nakon Krista, koji spominje važnog lokalnog upravitelja Lucija Ficilija Proclina, pa sve do suvremene gradske uprave današnjih dana. Autorica izložbe je Sanja Škrgatić, a otvorila ju je predsjednica Gradskog vijeća Grada Crikvenice Vesna Car Samsa.

Izložba je trajno postavljena i bit će dostupna svim posjetiteljima javnih događanja koja se održavaju u dvorani Gradske vijećnice.

U drugom dijelu večeri predstavljen je 17. broj Vinodolskog zbornika koji donosi niz zanimljivih članaka iz povijesti vinodolskog kraja. Središnja tema ovoga broja je crikvenička vodoopskrba u 19. i početkom 20. stoljeća, kojoj su posvećena dva opsežna članka. Od ostalih tema izdvajamo naslove: Crtice iz vinodolske onomastike – o nastanku 7 vinodolskih toponima,  Nove spoznaje o povijesti crikveničkog naselja Dolac, Svadbeni običaji grižansko-belgradskog kraja potkraj 19. i početkom 20. stoljeća, Poveznica trilogije akademika Radoslava Katičića i novljanske narodne pjesme i narodnih običaja, Pregled crikveničke glazbene prošlosti te druge teme.

Zbornik su predstavili član Uredništva dr. sc. Branko Blažević i glavna urednica Sanja Škrgatić, dok je u kraćem glazbenom bloku nastupio kantautor Neven Barac. Novi broj Vinodolskog zbornika bit će u prodaji u Knjižari “Ana” i Gradskoj galeriji Crikvenica.

Skip to content