Javna tribina – Arheološki lokaliteti crikveničko-vinodolskog područja
Kategorija:
Novosti

Javna tribina održat će se u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice, Vinodolska 1, Crikvenica, u petak, 20. svibnja 2022. godine s početkom u 18 sati.

Predavanju se može pristupiti i putem poveznice https://us06web.zoom.us/j/83393357695?pwd=OEZQOFZJdVRiSlpBZWovSytKN2twdz09

Tribinu će moderirati Sonja Polonijo, predsjednica udruge. Nakon predavanja planirana je rasprava u trajanju od najviše sat vremena. Zaključci s javne tribine dostavit će se Gradu Crikvenici.

Sažetak predavanja:
Na javnoj tribini predavač će ponuditi jedan sažeti pregled stanja arheološke baštine u krajobrazu povijesnog područja Vinodola. Prikazom netaknutih i naravno manje poznatih i neistraženih lokaliteta pokušati ćemo ukazati i na potrebu očuvanja zatečenih struktura u krškom okruženju. S druge strane imamo problem intezivne urbanizacije i infrastrukturne izgradnje kojom velikom brzinom „grickamo“ prostor i trajno ga uništavamo. Veliki problem predstavljaju i loši koraci u pokušajima (ponekad nenamjerni) očuvanja i obnove visokosrednjovjekovnih arhitektonskih spomenika , koji su imali za posljedicu njihovo oštećivanje, neadekvatno prezentiranje ili rušenje. Naravno, postoje i primjeri uspješnih zahvata na konzervaciji i konsolidaciji zatečenih tragova lokaliteta, koje po našem mišljenju ne prati u dovoljnoj mjeri turistička i općedruštvena popularizacija i edukacija. Tu dolazimo do pitanja koliko doista posjetilaca tijekom čitave godine posjeti i nauči nešto npr. o Bribirskoj kuli ili kaštelu u Driveniku, odnosno koliko su financijska ulaganja u zaštitu baštine, naravno potrebna zbog primarnog cilja, očuvanja našeg identiteta, „isplativa“ barem dijelom i u komercijalnom pogledu.

Kratki životopis predavača:
Ranko Starac, rođen 26. 01. 1962. u Rijeci, diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu jednopredmetnu arheologiju, zaposlen kao kustos Arheološkog odjela u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Prije zaposlenja u muzeju radio na arheološkim istraživanjima i arheološkoj topografiji povijesnog područja Vinodola, što je objavljeno i u časopisima poput Vinodolskog i Senjskog zbornika, a jedan je od autora i monografije Grada Crikvenice, Kamik, more, čovik, a u funkciji recenzenta je sudjelovao u objavi monografije Dramlja. Vodio je višegodišnja arheološka istraživanja i radove prezentacije arhitektonskih ostataka kasnoantičkog rustičnog sklopa u uvali Lokvišća u Jadranovu, te opsegom manja iskopavanja u Belgradu, Triblju, Driveniku, Gradini iznad Selca, pećini Škrbini iznad Križišća, Kotoru i Godaču iznad Crikvenice.

Skip to content