Javno potpisivanje ugovora o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća
Kategorija:
Novosti

Nakon što je još nedavno bila inovacija, a onda postala novi trend, energetska obnova obiteljskih kuća i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve više stječe puno pravo građanstva.

Tako je u Crikvenici posljednjeg radnog dana u 2023. godini potpisano 16 ugovora (nakon 18 prijava) o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća, i to nakon što je nedavno, upravo s tim uvezi, Grad Crikvenica proveo uspješan javni natječaj.

IVONA MATOŠIĆ GAŠPAROVIĆ, zamjenica gradonačelnika: – O interesu građana dovoljno govori podatak da se na ovaj, drugi poziv – nakon što se u prvome navratu javilo osmero – sada odazvalo dvostruko više, znači šesnaest naših sugrađana. Poučeni dobrim iskustvom nakon što smo energetski obnovili naš Dječji vrtić, obje osnovne škole i postavili, također, fotonapone na našu Gradsku sportsku dvoranu, te slijedi energetska obnova naših domova kulture, u ovu inicijativu uključili smo i naše sugrađane. Želja nam je, naime, da se u idealnom primjeru na svakom krovu obiteljske kuće nađu fotonaponske ćelije, te da se ostale ugradnje za uštede energije nađu u što većem broju obiteljskih kuća. Kolike su uštede vidljivo je iz mnogih egzaktnih pokazatelja. Primjerice, u ovom primjeru, kada je riječ o ovih šesnaest potencijalnih participanata, bit će ukupno utrošeno milijun eura a od toga će na trošak građana doći oko tristo tisuća eura, što znači da je riječ o 70-postotnoj uštedi. A uštede su takve da se pojedini trošak energije svede na svega, ako ne na nula eura a onda na svega nekoliko eura po kućanstvu!

Grad Crikvenica proveo je javni natječaj kojim se poziva građane da u svrhu ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i za energetsku obnovu obiteljskih kuća prionu na izradu dokumentacije u čemu će im biti pružena financijska potpora.

Naime, sustavi korištenja obnovljivih izvora energije odlična su i za okoliš prihvatljivija alternativa skupim energentima, a njihova primjena u obiteljskim kućama osigurava energetsku neovisnost, povoljno djeluje na racionalnije trošenje kućnog budžeta te na nacionalne ciljeve smanjenja korištenja fosilnih goriva.

Informaciju o tom gradskom projektu i sufinanciranju tzv. zelene tranzicije na području Grada Crikvenice, prigodom javnog potpisivanja ugovora sa 16-ero građana, osim Ivone Matošić Gašparović, dali su još dipl. inž. strojarstva Siniša Krunić, projektant sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, te Vjekoslava Glavan, pročelnica Upravnog odjela u Gradu Crikvenici.

Aplikacijom na Javne pozive Fonda za zaštitu okoliša moguće je dobiti bespovratna sredstva za instalaciju fotonaponskih elektrana, ali i za sustave grijanja i potrošne tople vode u što su uključeni sunčani toplinski kolektori, dizalice topline i peći na pelete. Osim toga, moguće je dobiti bespovratna sredstva za energetsku obnovu kuće koja uključuju povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice – a to znači: vanjskih zidova, krova ili poda – za zamjenu stolarije, ali i za ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije ili samo za projekte povećanja toplinske zaštite.

U cilju poticanja i olakšavanja prijave na javne pozive Fonda, Grad Crikvenica osigurao je sredstva za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije kako bi se sugrađanima omogućilo da budu pripremljeni za javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Definicija obiteljske kuće podrazumijeva građevinu koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu (ili drugi odgovarajući valjani akt) čime dokazuje zakonitost, a u kojoj je više od 50 posto ukupne podne površine namijenjeno za stanovanje te koja ima najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku ukupnu (bruto) površinu manju ili jednaku 600 četvornih metara.

Prijavitelji trebaju biti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imati prebivalište.

Raspoloživa sredstva za financiranje ove inicijative iznose 21.600 eura a Grad Crikvenica sufinancirat će 80 posto iznosa dok će ostatak od 20 posto snositi svaki pojedini prijavitelj.

Ovime Grad Crikvenica nastoji potaknuti punu afirmaciju zelene tranzicije u svim svojim naseljenim predjelima, izravno pridonoseći energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju, i to na općem planu.

O tome ali i o svojim motivima i planovima mogućeg uključivanja u ovu inicijativu Grada Crikvenice, govori i troje sugrađana:

Damir Deak, Dramalj: – Naša kuća građena je prije četrdeset godina. Zainteresirani smo za moguće uštede toplinske energije ugradnjom kvalitetne nove stolarije, a možda i za još neke oblike iz tog asortimana.

Željko Vukelić, Crikvenica: – Moja obiteljska kuća izgrađena je prije više od sto godina. Zainteresiran sam za eventualnu ugradnju fotonaponskih ćelija i ostvarenje ušteda na taj način.

Sanja Dobrinić, Crikvenica: – Naša obiteljska kuća izgrađena je prije pedeset i pet godina. Sada smo zainteresirani za uštede toplinske energije što bi se mogle ostvariti obnovom pročelja.

Autor teksta:  Franjo DERANJA

Skip to content