Juniori “Svetog Jakova” drugi put zaredom boćarski prvaci Europe
Kategorija:
Novosti

Čuda se događaju kada se u njih vjeruje! A onda se, kada se vjeruje jače, još i – ponove!

Mladi boćari Jadranova, članovi juniorske ekipe ´Svetog Jakova´, osvojili su i drugi put zaredom prvenstvo Europe!

Prvenstvo je igrano 2. i 3. prosinca u francuskom Eybensu, pokraj Grenoblea.

Sva dramatičnost i ovogodišnje završnice Europskog prvenstva može se sažeti u jednoj jedinoj rečenici boćarskoga učitelja, mentora i trenera Vjekoslava Matetića, i to nakon razigravanja protiv domaćina, Francuza, boćara C.B.D. Aina: – Prošle godine bilo je furiozno i infarktno, ali ove godine bilo je još dramatičnije!

´Sveti Jakov´ obranio je titulu najbolje juniorske boćarske ekipe Europe, i to nakon prošlogodišnjeg trijumfa u talijanskom Pont St. Martinu, ovaj put u francuskom Eybensu. Ovaj put i drama je, eto, bila dvostruka!

Ekipu ˙Svetog Jakova´ (nekadašnji naziv za mjesto Sveti Jakov pored Crikvenice) činili su Žarko Jerčinović, Adrian Šipek, Luka Tus, Leon Brnić, Luka Tomić, Petar Saftić, pojačani boćaricama Emom Maršanić i Anom Stančić iz Pule te Klarom Širola iz Kastva a sve ih je predvodio Vjekoslav Matetić, direktor svih hrvatskih reprezentacija.

U dodatnom razigravanju pobijedili su francusku ekipu C.B.D. Ain s 3:1. Dramatično je bilo i stoga što se tri puta gađao bulin (1:0) i tri puta koštivalo u krug (2:1)!

U meču su Jakovari bili uspješniji pa je trofejno zlato juniorskog prvaka Europe drugi put zaredom došlo u Jadranovo!

˙Sveti Jakov˙ prvog je dana dobio Francuze (15:7), ali je izgubio od talijanskog ´Auxilium Saluzza´ (10:12). Jakovari su drugu pobjedu ostvarili u ogledu sa slovenskom ekipom ´Kozlek Kuteževo´. Na kraju su hrvatska, francuska i talijanska ekipa imale po šest bodova, a Jakovari i Francuzi imali su, uz to, i isti omjer punata pa se za titulu moralo razigravati!

– Moralo se posložiti mnogo toga, mnogo detalja i pojedinosti da rezultat na kraju bude ovakav, sjajan! Talijani su bili iznimno dobri a Francuzi imali zaista jaku ekipu ali upravo smo protiv njih odigrali maksimalno koncentrirano, – naglašava Vjekoslav Matetić.

Kada su Jakovari zadnjom boćom Adriana Šipeka pobijedili Slovence, ekipu „Kozlek Kuteževo“, nekoliko sekundi kasnije Francuz je izbijao bulina. Ako pogodi u razigravanje idu Francuzi, a ako promaši, suparnici Jakovarima su Talijani.

Pogodio je i poništio igru. Na kraju je bilo nevjerojatno, kao u najljepšem snu! ˙Sveti Jakov´ na krovu Europe!

Svoj obol ovogodišnjem trijumfu mladih Jakovara, uz junake Adriana i Žarka, dale su i tri boćarice. Ovaj put uz Anu Stančić (ŽBK „Pula“) i Klaru Širola (ŽBK „Kastav“), priključila se i Ema Maršanić. Ema je već sa svojih 15 godina nastupila na Svjetskom prvenstvu i zaista je velik potencijal. Ove djevojke bile su najjače od svih djevojaka na turniru te ekipi ´Svetog Jakova´ donosile sigurne bodove.

Luka Tomić, rođen 2009. godine, bio je odličan u raspucavanju i donio bod. Luka je još jedan pulen iz Vjekoslavova boćarskog gnijezda mladih i perspektivnih ptića.

Adrian Šipek napravio je ovaj put prvi veliki korak prema pobjedi ´Svetog Jakova´ spasivši pobjedu protiv Slovenaca, bez čega ne bi bilo ni doigravanja a niti prvog mjesta. – Vidio sam da ne stojimo dobro i da moram dobiti da spasim ekipu i donesem šansu za ulazak u  raspucavanje. Bitno mi je pomogao Vjekoslav Matetić kojim mi je neprestano davao savjete i bio pored mene, – rekao je Šipek koji još nije napunio 15 godina.

Ovo je zaista „zlatna generacija“ juniora boćara i ovaj uspjeh pamtit će ne samo oni koji su ga izravno ostvarili nego i njihovi navijači, simpatizeri, sugrađani, svi dobronamjerni ljudi, sportaši i sportski entuzijasti. Hrvatski boćarski savez nositelj je sljedećeg izdanja Prvenstva Europe a Jakovari žele biti domaćini! Preduvjet je da dotad postanu prvaci Hrvatske a oni su uvjereni da to mogu ostvariti. Oboje! Ako ne bude išlo, na boćalištu u Jadranovu, alternativa bi mogla biti dvorana u crikveničkom ˙Gornjem Kraju´, poručuju iz ekipe slavljenika, dvostrukog prvaka Europe, ´Svetog Jakova´ Jadranovo.

Proslava osvajanja druge europske titule i ostanka na krovu boćarske juniorske Europe organizirana je u petak, 8. prosinca navečer, na boćalištu u Jadranovu, i to onako, ´s nogu´, te primjereno mladim sportašima: uz kolače i sokove. Sve je pozdravio predsjednik kluba, BK ´Sveti Jakov´ Ivica Šaban a dvostrukim šampionima čestitala je Ivona Matošić Gašparović, zamjenica gradonačelnika: – Ovo je najljepša slika, najljepša razglednica koja iz Jadranova i iz našeg kraja ide u svijet! Vi pronosite glas i ime svoga mjesta i našeg Grada Crikvenice, i to na najljepši mogući način – sportom, uspjesima i svojim trofejima.

Tekst i fotografije: Franjo Deranja

Skip to content