Obilježen Svjetski dan prve pomoći
Kategorija:
Novosti

Internacionalna Federacija društava Crvenog križa/Crvenog polumjeseca od 2000. godine obilježava svaku drugu subotu u rujnu, Svjetski dan prve pomoći.

Tom prilikom promovira se važnost prve pomoći te stjecanje znanja i vještina prve pomoći s ciljem spašavanja ljudskih života što čini život sigurnijim.

Ove godine slogan događanja bio je: Prva pomoć u digitalnom svijetu.

Digitalizacija čovječanstva, povezanost, jedinstvenost globalnog svijeta, krize, katastrofe, ratovi – razlozi zašto je potrebno isticati važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći u životu svakog pojedinca. Potrebno je dati poruku o mogućnostima korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na mobilnim telefonima i osobnim računalima. Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim danom je sve dulje i stoga je generalni poziv: Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život.

GDCK Crikvenica i ove je godine nizom aktivnosti obilježilo ovaj dan.

Uoči Svjetskog dana prve pomoći organiziran je posjet osnovnim školama Zvonka Cara i Vladimira Nazora, te su svim prvašićima podijeljene slikovnice “Medo Jurica kreće u školu”.

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći nastavljeno je predavanjem o prvoj pomoći za polaznike Planinarske grupe OŠ Vladimira Nazora pod vodstvom prof. Ive Halasz. Predavanje je održala volonterka i članica Interventnog tima DCK PGŽ, Maja Gretić. Naglasak je bio na ozlijedama koje se najčešće događaju u prirodi i planinama, te načinima pružanja prve pomoći i zbrinjavanja ozlijeđene osobe.

Za kraj, organizirana je akcija mjerenja tlaka i šećera, uz podjelu slikovnica “Naučimo prvu pomoć zbog onih koje volimo”. Akcija je održana u suradnji s udrugom studenata medicina CroMSIC – podružnica Rijeka. Svoje zdravlje provjerilo je oko 200 građana, a u realizaciji  akcije sudjelovala je I Eko-Murvica d.o.o. osiguravši klupice.

Skip to content