Obilježen Tjedan Hrvatskog Crvenog križa u Crikvenici

Obilježen Tjedan Hrvatskog Crvenog križa u Crikvenici

Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica je i ove godine, prigodnim aktivnostima, obilježilo Svjetski dan Crvenog križa (08.05.) u čast osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu, rođenom 08.05., te Tjedan Hrvatskog Crvenog križa (08.-15.05.).

Održana je radionica “Prva minuta je najvažnija” o pružanju prve pomoći za zaposlenike Osnovne škole Zvonka Cara. Tijekom radionice, sudionici su usvojili osnovne vještine i znanja potrebna za pružanje prve pomoći, uključujući bočni položaj, reanimaciju i pravilno pozivanje Hitne medicinske pomoći. Radionici je prisustvovalo deset zaposlenika (profesorice, pedagoginja i ravnateljica), koji su aktivno sudjelovali, a vodile su je ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije, Branka Maračić i stručna suradnica za zdravstveno-socijalne programe, Rina Srdoč Špoljarić.

Nordijsko hodanje

U suradnji s Klubom športskih rekreativaca Gorovo, organizirano je nordijsko hodanje. Uz kratke vježbe zagrijavanja, sudionici su prošetali šetnicom Kačjak-Jadranovo-Kačjak. Hodanju se odazvalo petnaestak sudionika, većinom umirovljenika, koji su na ovaj način doprinijeli prevenciji mogućih zdravstvenih problema.

Održana je radionica “Drugi korak u sigurnim rukama” za zaposlenike Dječjeg vrtića Radost Crikvenica, koja je dio EU projekta koji provode volonteri Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije. Iako su dvije radionice već održane prošle godine, zbog novih zaposlenika i velikog interesa, radionica je ponovljena. Projekt stavlja naglasak na pružanje prve pomoći dojenčadi i bebama, te postupke laičke prve pomoći do dolaska Hitne medicinske pomoći.

Likovna radionica

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora učenici 6.a i 6.b razreda, pod vodstvom profesorice Suzane Kljuš, izradili su crteže na temu Crvenog križa. Radovi su izloženi u prostoru škole, čime je obilježen Tjedan Crvenog križa.

Profesoricama biologije, Ivani Hegedüs-Crnčić (OŠ Zvonka Cara) i Olgi Arnaut (OŠ Vladimira Nazora), povjerenicama Crvenog križa, uručene su sadnice mente Hrvatskog Crvenog križa.

Djeca iz Dječjeg vrtića Radost Crikvenica i Dječjeg odjela bolnice Thalassotherapia darivana su puzzlama s motivima Crvenog križa.

Kao i svake godine, tijekom Tjedna Crvenog križa, zahvaljujući pomoći crikveničkih vatrogasaca na Veloj paladi zavijorila se zastava Crvenog križa.

 

Foto: GDCK Crikvenica

Skip to content