Obilježeno Vincekovo u Crikvenici
Kategorija:
Novosti

Svake godine 22. siječnja, kako tradicija nalaže, slavi se blagdan svetoga Vinka koji je u narodu poznat i kao Vincekovo.

To je prigoda da se oda počast zaštitniku vinogradara i vinara – svetome Vinku, ali i da se uskladimo s ciklusima prirode. Simbolično rezanje vinove loze u hladnome siječnju predstavlja početak nove vinogradarske godine.

Mjesto jučerašnjega okupljanja u svrhu obilježavanja Vinceka bilo je nadomak Gradske galerije na Strossmayerovu šetalištu, gdje je u studenome 2018. posađena loza kao dugotrajni znak prijateljstva između Maribora i Crikvenice. Prisjetimo se – na tome posebno osmišljenome mjestu, usklađenome s mediteranskim podnebljem te za tu priliku ograđenim staklenom površinom, raste stara trta. To je najstarija sorta vinove loze na svijetu koja nam je pristigla iz  stare gradske jezgre Maribora. Na tome mjestu niknula je i autohtona crikvenička sorta vinove loze, pronađena na području između Dramlja i Jadranova.

Činu rezidbe pridružio se i gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina, a posebno ponosna na ovo prijateljstvo kao i nastavak vinogradarske tradicije bila je Udruga vinogradara, vinara i maslinara „Sv. Lucija“. Vinovu lozu blagoslovio je i svećenik Marko Stipetić u želji da nas dočeka uspješna vinogradarska godina. Pridruživši se okupljenima, i maškarana skupina Udruga za narodne običaje „Duga“, ugrijala se na otvorenome.

Vjerujemo da je ispred nas niz lijepih dana uz sunčano vrijeme bez vremenskih nedaća.

Skip to content