Održana edukacija za energetsku obnovu višestambenih zgrada
Kategorija:
Novosti

Grad Crikvenica je prvi grad u Primorsko-goranskoj županiji koji je odlučio pomoći svojim građanima kroz radionicu vezanu uz Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada od pripreme dokumentacije do realizacije svojih projekata. Na radionici se građanima pomagalo oko njihovih objekata sa konkretnim i korisnim savjetima.

Cilj Grada Crikvenice je u narednom periodu od  2021. – 2028. godine pomoći građanima koji žive u višestambenim objektima da se što više objekata prijavi na Javni poziv te da dobiju bespovratna sredstva u iznosima do 80%, gdje bi njihove zgrade iz energetskog razreda C i D došle u energetski razred A + i A , pokrenuti edukaciju građana da se što više okreću ka obnovljivim izvorima energije kroz ugradnju fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije za svoje potrebe, ugradnju punionica za električna vozila te uređivanje okoliša.

Na Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada mogu se prijaviti zgrade koje imaju upravitelja, a sama prijava može ići preko predstavnika stanara ili upravitelja zgrade. U ovom kontekstu, višestambena zgrada je objekt koji ima više od tri stambene jedinice.

Cjelovita energetska obnova višestambenih zgrada lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 80% bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

Nakon rasta cijene energenata, o primjenama mjera energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja, jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60%. Ukupni budžet za ovaj poziv će biti oko 300 milijuna kuna.

Javni poziv će biti objavljen kraj ožujka početak travnja 2022. godine.

Skip to content