Održane radionice o prevenciji trgovanja ljudima

GDCK Crikvenica je i ove godine organiziralo radionice o prevenciji trgovanja ljudima za završne razrede osnovnih škola.

Trgovanje ljudima predstavlja ozbiljan zločin i tešku povredu ljudskih prava. I danas se diljem svijeta žene, muškarce i djecu prodaje, kupuje i izrabljuje sa ciljem stjecanja dobiti ili izvršenja određenih usluga.

Kako bi ih se prisililo na obavljanje različitih poslova, često ih se psihički i fizički zlostavlja, izgladnjuje, ograničava im se sloboda kretanja, kontakt s obitelji i prijateljima, prijeti fizičkom integritetu i životom njihovih obitelji, prisiljava ih se na zlouporabu opojnih droga, ucjenjuje nerealnim dugovima nastalima prilikom njihova zapošljavanja i sl.
Trgovanje ljudima je prisutno u mnogim industrijama, a osobe se najčešće prisiljava na prostituciju, obavljanje poslova u domaćinstvima, restoranima, agrokulturi ili u tvornicama, uz malu naknadu ili bez naknade, ili su prisiljeni na prosjačenje ili obavljanje kaznenih djela.

Stoga je vrlo važno djecu upoznati s trgovanjem ljudima, pojavnim oblicima, te prevencijom i zaštitom, kao i načinima pomoći žrtvama trgovanja ljudima.
Radionice je odslušalo osamdesetak učenika obje osnovne škole, a vodila ih je dugogodišnja volonterka GDCK Crikvenica, prof. Dorotea Jerčinović.
U planu je i radionica za završne razrede srednje škole, gdje će se poseban naglasak staviti na opasnosti koje vrebaju kod traženja posla, posebno u inozemstvu.

Foto: GDCK Crikvenica

Skip to content