Otvorenje izložbe “Blago pod površinom Kvarnera, mekušci u kvarnerskom podmorju”
Kategorija:
Novosti

U Muzeju Grada Crikvenice u četvrtak, 23. lipnja u 20,00 sati otvara se izložba Blago pod površinom Kvarnera, mekušci u kvarnerskom podmorju.

Gostujuća izložba Prirodoslovnog muzeja Rijeka prikazuje biologiju i ekologiju mekušaca, njihovu rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području s isticanjem važnosti ove skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava kao i važnosti u kulturi čovjeka, od prehrane, korištenja kao platežnog sredstva do značaja u religiji, umjetnosti i posebno danas u medicini. Izložbom se nastoji doprinijeti ekološkoj pismenosti, odnosno poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ova desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. – 2030. (oceansko desetljeće).

Očuvanje gubitaka bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice, pa se sve više prepoznaje važnost njenog očuvanja u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini, a to je jasnije kad se iznese činjenica da više od polovine svjetskog prihoda ovisi o prirodi.

U prostoru muzeja izloženo je više od 90  muzejskih predmeta iz fundusa Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Arheološkog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Rijeka. Autorica izložbe Milvana Arko-Pijevac u želji za što većim senzibiliziranjem publike o potrebi aktivnog djelovanja očuvanja bioraznolikosti i okoliša koristila je i umjetničke instalacije autorice Zvonimire Karavida pod nazivom “Staklene periske“ , kostim modelistice Tajči Čekada iz serije umjetničkih izražaja „Mrtva priroda“ te film nastao u produkciji Aquariuma Pula „Plemenito utočište“.

Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza i može se pogledati u radno vrijeme Muzeja.

Skip to content