Otvorenje izložbe „Dijalozi s morem” autora Tomislava Ostrmana u četvrtak, 4. srpnja 2024. u 21:00 sati u Gradskoj galeriji Crikvenica
Kategorija:
Novosti

Otvorenje izložbe „Dijalozi s morem” autora Tomislava Ostrmana u četvrtak, 4. srpnja 2024. u 21:00 sati u Gradskoj galeriji Crikvenica.

Tomislav Ostrman upisao je Arthouse College of Visual Arts u Ljubljani te je 2009. diplomirao slikarstvo. Godine 2010. upisuje poslijediplomski doktorski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2021. je doktorirao. Do sada je imao mnogo zapaženih izložbi, a radovi mu se nalaze u zbirkama po cijelome svijetu.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Branka Arh, koja je, uz ostalo, napisala:

Mornar Whistler je glavni lik mnogih Ostrmanovih slika. Isti a drugačiji, pomiče se, mijenja pozicije, ostvaruje drugačije likovne obrasce i emocionalne asocijacije, nudi bezbroj mogućnosti komponiranja slike. On daje boju čitavoj cjelini. Otvoren je za komunikaciju, živ i zabavan, jednostavan, mudar. Dizajn ravnih plavo-bijelih pruga pravilnih rastera i ujednačenog horizontalnog ritma s mornarske majice prelazi na cijelu površinu slike. Autor je u Whistleru pronašao jednostavnu metaforu koju provlači iz slike u sliku, po njoj je postao prepoznatljiv.
Ideja konkretnog i elementarnog u slikarstvu još je očitije razrađena u cjelini Brodovi. Možda baš autorove riječi najbolje pojašnjavaju ovu slikarsku cjelinu: Volim plošno slikarstvo, geometriju i čiste boje, pozitivu. Slika mora biti konkretna, kao prometni znak, svatko je mora odmah shvatiti.
Ostrman u svakom trenutku gleda prema sintezi, disciplini geometrije i estetskoj naravi motiva. Voli racionalni red, preciznost i disciplinu odnosa u prostoru slike.

Izložba će biti otvorena do 31. srpnja 2024.

 

Skip to content