Otvorenje izložbe o 2000 godina javne uprave i promocija Vinodolskog zbornika
Kategorija:
Novosti

Na izložbi se prvi puta na jednom mjestu prikazuje povijesni razvitak općinske, odnosno gradske uprave Crikvenice, od prvog imenom poznatog upravitelja Lucia Ficilia Proclina čije ime je zabilježeno 19. godine nakon Krista na jednoj nadgrobnoj steli, zatim srednjovjekovnih općinskih sudaca i satnika, pa sve do suvremene gradske uprave.

Razvitak javne uprave povezan je s nastankom najstarijih crikveničkih naselja i njihovim razvitkom, što je ilustrirano zemljopisnim kartama, katastarskim planovima i brojnim fotografijama. Zadnjih stotinjak godina urbanog razvitka mjesta dokumentirano je fotografijama najznačajnijih, još uvijek markantnih gradskih zdanja, s datumima njihove izgradnje i imenima gradonačelnika koji su u to doba vodili grad, odnosno općinu.

Izložba o 2000 godina javne uprave u Crikvenici logično je smještajem vezana uz Gradsku vijećnicu. Njen sadržaj namijenjen je svima koji dolaze u Gradsku vijećnicu – bilo da dolaze na sjednicu Gradskog vijeća, kakvo predavanje ili vjenčanje. Izložba na sažet način prikazuje pojedina povijesna razdoblja koja su bila važna i odredila tijek razvitka Crikvenice – prvo kao kasnoantičkog naselja i luke imenom Oeneum Fluvium Ostia (Luka rijeke Enej), potom manjih srednjovjekovnih sela uz pavlinski samostan, pa lučkog trgovišta i ribarskog mjesta, te na koncu urbane, a onda i turističke destinacije.

Skip to content