Otvorenje izložbe “Ptica i ideja o ptici” (19. rujna)
Kategorija:
Novosti

Otvorenje izložbe “Ptica i ideja o ptici” autorice Ivane Postić održat će se u utorak, 19. rujna 2023. u 19 sati u Gradskoj galeriji Crikvenica.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Branka Arh, koja je, uz ostalo, napisala:

Kad su prve Ivanine ptice u drvu predstavljene na skupnoj izložbi primorsko-goranskih kipara u riječkoj galeriji Kortil (2022.) i potom postavljene u prostor (Fužine i Lokve), bilo je očito da njezino djelo budi ne samo zanimanje, već i poštovanje. Prepoznata je kao nadarena kiparica koja poručuje da je ne zanima priča ni dosjetka ni trendovsko preslagivanje kiparskih mogućnosti, da njezina tematska i oblikovna traženja teže elementarnosti, jednostavnosti, sažimanju, zaokruženoj oblikovnosti forme. I kad površinu aktivira grafizmom i kolorističkim intervencijama, efektima koji doprinose ekspresiji i plastičnom intenzitetu djela, ne gubi temeljnu misao. Dakle, ne odvaja skulpturu od kromatskog i crtačkog, boja i crtež postoje na površini skulpture, ali bez forme. Ondje gdje se gledaju kao aktivni elementi, pojačavaju temu.

Do načela koja je vode, nije došla bez muke. Za njezino kiparsko formiranje zaslužna je Akademija za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Kao studentica, eksperimentirala je raznim materijalima (stiropor, gips, papir, epoksidna smola). Učila je ona i od prirode i od djece i od velikih majstora modernizma. U njezinoj imaginaciji ptica nije stvorena samo za let, već i za zamišljanje leta. Kiparskim jezikom rečeno, ptica može letjeti i istodobno ostati na mjestu (nepokretna) ako je to ideja o ptici, ako je ta ideja ostvarena kiparskom sposobnošću oblikovanja, ako je to skulptura s uvjeljivom unutarnjom snagom i mjerom života. 

Izložba će se moći razgledati do 9. listopada.

Skip to content