Ožujak i travanj u znaku dobrih djela
Kategorija:
Novosti

Grad Crikvenica ove se godine s ponosom pridružio globalnoj inicijativi “Svjetski dan činjenja dobrih djela”, koja se ove godine obilježavala tijekom ožujka i travnja, s vrhuncem aktivnosti 14. travnja 2024. Ovaj dan simbolizira globalni pokret volontiranja i altruizma, gdje se milijuni ljudi okupljaju kako bi kroz različite akcije doprinijeli boljitku svojih zajednica.

U Hrvatskoj, Dan dobrih djela je započeo 2022. godine pod vodstvom udruge “Djeca za bolji svijet/Children for a Better World”, okupivši preko 50 kompanija, 100 udruga i volonterskih centara, te više od 50 gradova. Prošlogodišnja akcija je uključila 4.900,000 volontera iz 110 zemalja, koji su zajedno odradili impresivnih 8.800,000 sati volonterskog rada.

Crikveničke institucije, udruge, poduzeća i srednjoškolci ujedinili su se u nizu humanitarnih aktivnosti:

  • Akcija “Srce od papira” trajala je od 15. ožujka do 14. travnja, gdje se ispred Gradske knjižnice Crikvenica prikupljao stari papir čija će se vrijednost iskoristiti za kupnju medicinske opreme za pedijatrijsku ordinaciju u Crikvenici,
  • “Darujmo srcem”, humanitarna akcija Društva Naša djeca, održala se 13. travnja na tržnici u Crikvenici, s ciljem prikupljanja potrepština za Udrugu “Oaza”,
  • Članovi Foto kluba Crikvenica istoga su dana prikupljali donacije u zamjenu za umjetničke fotografije.

Posebno srce i humanost pokazali su naši srednjoškolci koji su “Dan Dobrih Djela” pretvorili u Mjesec dobrih djela, posvećujući svoje vrijeme štićenicima Obiteljskog doma s rehabilitacijom “Andrea Margitić”. Učenici su izradili glicerinske sapune s citatom dr. Antuna Barca i organizirali druženje s ciljem povezivanja generacija i dokumentiranja životnih priča štićenika.

Crikvenica je u nedjelju, 14. travnja, bila domaćin posebnog događaja za najmlađe, kada je održano završno prikupljanje papira i program za djecu. Muzej Grada Crikvenice i članice udruge umirovljenika pripremili su program čitanja priča za djecu “Pričam ti priču”, dok je u dvorani “Zora” održana predstava za djecu “Pale sam na svijetu“, koja je kroz svoju priču podsjetila i djecu i odrasle na važnost zajedništva i dijeljenja sreće s drugima. Paralelno s predstavom, predstavnici Društva Naša djeca sakupljali su priloge namijenjene kupnji opreme za pedijatrijsku ordinaciju u Crikvenici, nastavljajući niz humanitarnih aktivnosti koje su započete ranije tijekom mjeseca.

Ivona Matošić Gašparović, obnašateljica dužnosti gradonačelnika, pohvalila je organizaciju i široku uključenost građana svih dobnih skupina koja je rezultirala uspješnom humanitarnom akcijom.

„Ove aktivnosti ne samo da jačaju zajednicu i volonterski duh, već i promiču međugeneracijsku suradnju, što je ključno za stvaranje zdravijeg i sretnijeg društva. Zahvaljujem se djelatnicima Eko-Murvice na podršci i aktivnom sudjelovanju u  aktivnostima, kao i svim dionicima u ovom projektu. Crikvenica je još jednom pokazala kako mali činovi dobrote mogu imati veliki utjecaj na živote ljudi.“ – istaknula je Matošić Gašparović.

Svi sudionici projekta “Dan Dobrih Djela” izrazili su zadovoljstvo i ponos sudjelovanjem u akciji koja ne samo da pokazuje veliko srce Crikvenice, već i osviještenost i brigu za one kojima je pomoć najpotrebnija. Poruka koja se širi ovim događajem je jasna: “Zajedno činimo dobro!”

 

Foto: M. Klement

Skip to content