Paljenje replike keramičarske peći
Kategorija:
Novosti

U sklopu provedbe projekta “Tragovima Ad Turresa” Društva Naša djeca Grada Crikvenice i uz pomoć Muzeja Grada Crikvenice u subotu 16. rujna upaljena je replika antičke keramičarske peći na arheološkom nalazištu Ad turres.

Pekli su se glineni uradci koje su izradile vrijedne ručice djece Dječjeg vrtića Radost, djece DGV i DF polaznika osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara, djece Udruge Uspjeh i njihovih roditelja, volontera Srednje škole dr. Antuna Barca i, naravno, članica DND Grada Crikvenice na prethodnim keramičarskim radionicama te je time još jednom oživjela priča o crikveničkom Ad turresu i radionici Seksta Metilija Maksima.

Upravo je lokalitet Ad turres bio inspiracija za osmišljavanje projekta “Tragovima Ad Turresa” za koji je DND Grada Crikvenice od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na Natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023.dobilo 14.473,12 eura bespovratnih sredstava. Uz financijsku potporu Ministarstva projekt su podržali i partneri i suradnici DND-a – Grad Crikvenica, Muzej Grada Crikvenice i Srednja škola dr. Antuna Barca.

Projekt je nastao sa svrhom razvoja znanja i vještina, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te unaprjeđenja kvalitete života i očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih kroz niz edukativnih i keramičarskih radionica. Upravo keramika predstavlja izravnu poveznicu s crikveničkom prošlošću iz doba antike kada je dio današnjeg grada Crikvenice

slovio za rimsko naselje Ad turres. Tu se razvilo keramičarsko središte Seksta Metilija Maksima gdje se proizvodio cijeli repertoar uporabne kućanske i građevne keramike među kojima je bila i autohtona crikvenička amfora s jedinstvenim ravnim dnom. Arheološki lokalitet istraživao se od 2004. do 2015. god. Pronađeno je 7 peći za pečenje keramike te se izgradila jedna replika takve peći pomoću koje smo na trenutak otputovali u antičku prošlost naše Crikvenice.

Branka Cvija

Foto: DND Grada Crikvenice

Skip to content