Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma – 8. travnja
Kategorija:
Novosti

ISO BAJRAMI: ZAJEDNIČKI RAD  NA INTEGRACIJI ROMA U DRUŠTVO

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren Prvi kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma. Taj, londonski kongres održan je od 8. do 12. travnja 1971. godine i smatra se jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Tada je osnovan i Međunarodni savez Roma.

Prvi kongres Roma u Londonu proglasio je i službeni romski jezik (romani chiba) te službeno prihvatio termin „Rom“ što na romskom jeziku znači – čovjek!

Prema službenim podacima u Hrvatskoj je oko 17 tisuća Roma, premda se vjeruje da ih je znatno više, i to od 30 do 40 tisuća..

Zajednica Roma pod nazivom „Romsko jedinstvo“ i Udruga mladih Roma „Romska budućnost“ djeluju na području Rijeke.

Na području Grada Crikvenice živi oko 150 pripadnika romske zajednice.

Ismet-Iso Bajrami (47), crikvenički Rom, u Vijeću je nacionalnih manjina Primorsko-goranske županije. U povodu 8. travnja, Svjetskog dana Roma, svojim sugrađanima uputio je sljedeću poruku:
– Velika većina pripadnika romske zajednice u Hrvatskoj živi na margini društva čemu značajno pridonosi i njihov marginalizirani položaj kada je riječ o materijalnoj situiranosti, prije svega o stanju objekata u kojima su smješteni, ali i pogotovo o šansama i mogućnostima zapošljavanja. Situacija na području Grada Crikvenice značajno je bolja od općeg prosjeka, i to zahvaljujući dobroj suradnji s vodstvom lokalne samouprave, s gradonačelnikom Damirom Rukavinom i vodstvom gradskih poduzeća. Taj odnos zasnovan je na uzajamnom uvažavanju i međusobnom povjerenju, te dobroj komunikaciji predstavnika romske zajednice s lokalnim dužnosnicima.

Značajan broj crikveničkih Roma zaposlen je komunalnim poduzećima. To, njihovo zapošljavanje, jako pridonosi integraciji Roma u društvenu zajednicu u kojoj živimo a takvi trendovi i takva nastojanja, kad je riječ o zapošljavanju, učinit će da se pripadnici romske zajednice osjete još više članovima šireg društvenog bića.

Da se još više integriraju u društvo na tome bi se trebalo nastojati raditi i dalje i još intenzivnije, od općeg i zajedničkog interesa, – rekao je Iso Bajrami te svim pripadnicima romske zajednice čestitao  Svjetski dan Roma uz želje za dobro zdravlje, obiteljsku i osobnu sreću.

Tekst: Franjo Deranja

Skip to content