Povratak MIK-a u Crikvenicu nakon pune 43 godine i to finalnom večeri festivala
Kategorija:
Novosti

Festival Melodije Istre i Kvarnera je najstariji i jedini putujući festival u Hrvatskoj koji je svoje putovanje započeo prije 57 godina.

U svojoj bogatoj povijesti festival je imao 400 festivalskih večeri, predstavio 967 skladbi kroz 8 800 izvedbi. MIK su dosad ugostila 53 domaćina, a u Crikvenici je imao svoje festivalske večeri 1968., 1977. i 1978. g. Crikvenica će tako MIK ugostiti nakon 43 godine, a povratak omiljenog festivala u svoj grad obilježit će na najbolji mogući način – završnom večeri festivala, koja će se održati 4. rujna uz izravan TV prijenos u programu HTV-a. Večer prije održat će se i generalna proba, a sama završna večer bit će i odlična promocija Crikvenice. Publika će moći uživati u 19 novih MIK-ovskih uspješnica, a izvođači su: Valerio Richiutto, Andrina Frleta, Dario Terglav, Nevia Rigutto, Duško Jeličić, Tamara Brusić, Mauro Staraj, Lado Bartoniček, Daniel Moscarda feat. Alen Vitasović, Mario Lipovšek Battifiaca, Vivien Galletta & Voljen Grbac, Matea Dujmović i Lino Grim, klapa Tić, Darja Gajšek, Erik Balija, Karin Kuljanić, Nikola Kolačević, Tea Vučak, Tedi Grubica, Lorenza Anna Puhar i Antonio Krištofić, Vesna Nežić Ružić i Nina Fakin.

I ove će godine voditeljski trojac biti Robert Ferlin, Mario Lipovšek Battifiaca i Uršula Tolj, sve izvođače pratit će festivalski orkestar pod ravnanjem Aleksandra Valenčića, a kojeg će činiti: Tonči Grabušić, Damjan Grbac, Sandro Šupak, Vanja Vitezić, Voljen Mlakar i Emir Grozdanić te ekipa pratećih vokala: Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić i Jure Kaurloto.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina spremno je dočekao priliku da se MIK održi nakon više od 4 desetljeća na području Grada Crikvenice. – Vijest da će se MIK održati u Crikvenici naišla je na mnoge pozitivne komentare među građanima Grada Crikvenice. Dogovor je postignut još 2019. g., kada je prvi domaćin bio Novi Vinodolski, a Crikvenica je ove godine domaćin MIK-u. Naime, ova dva susjedna grada odlučila su naizmjenično biti domaćini festivala, a s obzirom da je u 2020. godini MIK održan samo u Rijeci, ove je godine Crikvenica došla na red. Toliko dugo izbivanje festivala iz Crikvenice zaslužilo je da se MIK Crikvenici vrati kroz finalnu večer.

Direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić obavještava da će organizatori finalne večeri festivala MIK u Crikvenici – Grad Crikvenica, Grad Novi Vinodolski i TZG Crikvenice omogućit besplatne ulaznice, koje će se od utorka, 31. kolovoza moći preuzeti u Turističko-informativnom centru Crikvenica na Trgu Stjepana Radića 1c u radno vrijeme od 8 do 20 sati. Ovo događanje održat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama, a nadamo se prepunom Trgu Stjepana Radića, na kojem će se održati festival. Do popunjenja raspoloživih mjesta omogućit ćemo da svi zainteresirani mogu preuzeti po 2 besplatne ulaznice, a ulaz je moguć od 20:00 do najkasnije 20:45 sati. Početak prijenosa je u 21:00 sat. Nadamo se lijepom i stabilnom vremenu kako bismo Crikvenicu putem prijenosa uživo na Hrvatskoj televiziji pokazali hrvatskim gledateljima kao najljepšu morsku razglednicu. U slučaju kiše program će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Zvonka Cara u istom terminu.

Iako Crikvenica već dugi niz godina nema predstavnika među izvođačima, ipak postoje sjećanja na godine kada je MIK „žario i palio“ Crikvenicom. Marino Ferenčić (glazbenik, instrumentalist, vokalist i voditelj) je jedan od izvođača 1978. g. kojemu naviru uspomene. – Grad je bio sav u pravom blagdanskom ozračju, a takvo je raspoloženje i dobrodošlica pratila sve sudionike festivala svakog dana na putu od pojedinog mjesta i grada, od koncerta do koncerta. Atmosfera je bila odlična, a moj nastup je bio vrlo uspješan. Ne samo da sam nastupio nego sam i pobijedio na toj koncertnoj večeri u Crikvenici. Pjevao sam skladbu »Pusni spaši«, za koju je glazbu napisao Franko Tominić, a stihove Zvonko Turak. – s nama je podijelio Ferenčić.

Vjerujemo da će posjetitelji uživati u novim skladbama putujućeg festivala, zanimljivim izvođačima i potencijalnim novim hitovima. Vrhunac večeri svakako će biti vatromet za kraj Ribarskoga tjedna!

Za finalnu večer u Crikvenici:
Organizator: Udruga „Ljudi i običaji“ (direktor festivala: Andrej Baša)
Suorganizatori: Grad Crikvenica, TZG Crikvenice, Eko-Murvica d.o.o.
Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Grad Novi Vinodolski, TZG Crikvenice, Eko-Murvica d.o.o., Jadran d.d.

Skip to content