Predavanje u sklopu Dana žena
Kategorija:
Novosti

Znanstveno popodne, koje organizira Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica u suradnji s Gradskom knjižnicom Crikvenica, ovog puta Vam donosi prigodno predavanje u sklopu Dana žena koje će se održati u srijedu, 06. 03. 2024. u 18 h u Gradskoj knjižnici Crikvenica, a gošća je Ana Marija Sikirić Simčić s temom „Kako se trenutne rodne uloge reflektiraju na financijsku sigurnost žena?“

Podsjećamo, glavni cilj projekta Znanstveno popodne jest razvijanje kritičkog mišljenja i poticanje interesa za aktualne znanstvene, odnosno društveno-humanističke teme kod učenika, ali i šireg građanstva te njihovog poticanja na aktivno sudjelovanje u demokratskoj praksi rasprave o temama od javnog značaja.

Dr. sc. Ana Marija Sikirić Simčić bivša je učenica Srednje škole dr. Antuna Barca. Danas je izvandredna profesorica na Ekonomskom fakultetu gdje uz niz računovodstvenih kolegija predaje i kolegij Ekonomija roda. Njezin znanstveni interes uključuje teme rodne (ne)ravnopravnosti iz ekonomske perspektive s posebnim fokusom na rodno odgovorno budžetiranje.

Predavanje: „Kako se trenutne rodne uloge reflektiraju na financijsku sigurnost žena?“

O predavanju: : Pojam rodne uloge obuhvaća kulturološki i društveno definirana očekivanja i obveze koje se pripisuju muškarcima i ženama, a isključivo su utemeljena na rodnim razlikama. Društvena uloga žene od posebnog je interesa iz razloga što doživljava najveću transformaciju, postaje sve brojnija, a očekivanja vezana uz realizaciju tih uloga postaju sve veća. Rodna uloga ženi također postavlja i određena ograničenja koja ženi onemogućavaju ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada te u političkom i javnom životu što ima izravan utjecaj na njezinu financijsku sigurnost, ali i društveni položaj.

Skip to content