Primorske novitadi broj 25
Kategorija:
Novosti

Uvod u novi broj svima nam dragih i vjerujem rado čitanih Primorskih novitadi započet ću citatom Theodorea Roosevelta koji glasi: Dio sam svega što sam pročitao, i u duhu ove izreke nadam se, dragi čitatelji, da ćete se čitajući Novitadi zaista osjećati kao djelić svega onoga što smo za vas u ovom broju pripremili.

U temi broja čitat ćete o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Tim povodom svečano je u Vukovarskoj ulici u Crikvenici otkriven spomenik u čast sjećanja i trajne zahvalnosti svima koji su položili svoje živote na oltar domovine. Poštujući epidemiološke mjere, u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata – Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Crikvenica, HVIDRA-om i Hrvatskim časničkim zborom “Vinodol” održan je svečani mirni mimohod do novootkrivenog spomenika.

Uvijek s veseljem čitamo priče domaćeh ljudi koji žive i rade u inozemstvu. Priču o jednoj takvoj domaćoj divojci Bartoli Mavrić, koja je selačku zamijenila istanbulskom adresom, pročitajte u našoj rubrici Crikveničani izvan domovine.

U rubrici poduzetništvo predstavit će se naša mlada sugrađanka Sara Domijan. Kako se odlučila hrabro zakoračiti u poduzetničke vode i zahvaljujući svom iskustvu, kreativnosti i maštovitosti nešto što je prvotno počelo kao hobi pretvoriti u posao, čitajte u članku pod nazivom Gourmet-plate.Zahvaljujući povoljnom poslovnom okruženju i sve boljim uvjetima za gospodarski razvoj grada, Grad Crikvenica i dalje ponosno “nosi” međunarodni certifikat BFC – Business Friendly Certification. Projekt Edukacijom do uspjeha nastavlja se i u ovoj veljači – mjesecu rezerviranom za poduzetnike.

U ovom broju, dragi čitatelji, saznat ćete tko su najbolji sportaši, sportašice, sportski kolektivi, treneri te sportski djelatnici Grada Crikvenice u 2019. godini. Sportaši godine zasluženo su naša mlada jedriličarka Ursula Balas, članica Jedriličarskog društva Val iz Crikvenice, te veliki zaljubljenik u biciklizam Gršo Mataija koji je, zahvaljujući dugogodišnjem bavljenju biciklizmom, jedan od najtrofejnijih biciklista u Hrvatskoj. Da se trud i rad itekako isplate, znaju naše uspješne sportašice Marta Vukelić i Andrea Pavlović koje su ujedno i dobitnice stipendije za izvrsnost Grada Crikvenice.

Rubrika savjet stručnjaka posvećena je korisnim savjetima i preporukama kako se učinkovito nositi i suočiti s uznemirujućim situacijama koje su nažalost postale naša svakodnevica.
Pročitajte koliko je zaista važno u doba prirodnih katastrofa brinuti se o svom mentalnom zdravlju i očuvati ga te kako svaka kriza označava neku novu priliku i mogućnost za rast.

Svoje virtualno izdanje imala je ovogodišnja konferencija zdravstvenog turizma – Crikvenica International Health Tourism Conference koja je Crikvenicu približila cijelom svijetu. Ovo osmo izdanje CIHT konferencije održalo se 12. i 13. studenoga 2020. u potpunosti na engleskom jeziku. Više o tome pročitajte u rubrici događanja.

Građevinski pothvati i ulaganja u infrastrukturu u punom su jeku i uspješno odolijevaju pandemijskim izazovima sadašnjice. Adaptacija i dogradnja odgojno-obrazovnih ustanova na području grada polako se privode svome kraju. Završenom energetskom obnovom Osnovna škola Zvonka Cara poprimila je novu vizuru čime se znatno poboljšala kvaliteta boravka u objektu.

Briga za naše najmlađe uvijek je visoko na ljestvici prioriteta, stoga su izgrađena i opremljena čak četiri nova dječja igrališta – Omorika, Štirna Jadranovo, Tončićevo i dječje igralište Plivalište. Postojeća igrališta oplemenjena su novim zanimljivim igralima za naše male sugrađane.

Konačno su pred nama ljepši dani koje ćemo provoditi na otvorenom i uživati u prirodi. Prošećite našim divnim šetnicama i uživajte u proljetnom suncu. Vjerujemo da će se uskoro epidemiološka situacija popraviti i omogućiti nam da se ponovno zajedno veselimo na raznim manifestacijama, izložbama, predstavama, projekcijama filmova i svim ostalim zanimljivim
događanjima.

Do tada, želim vam da uživate u čitanju novog broja Primorskih novitadi.

Srdačan pozdrav do sljedećeg čitanja
Ivona Matošić Gašparović

Skip to content