Priznanje projektu “Tragovima Ad Turresa”
Kategorija:
Novosti

Središnji koordinacijski odbor programa Gradovi i općine – prijatelji djece dodijelio je Gradu Crikvenici povelju za uspješno provedenu NAJ-AKCIJU 2023. pod nazivom „Tragovima Ad Turresa“.

Povelja se dodjeljuje za programe i projekte kojima je cilj  poboljšanje i uljepšavanje života djece.

Podsjetimo, projekt pod nazivom „Tragovima Ad Turresa“ provelo je i realiziralo Društvo Naša djeca Grada Crikvenice, koje je uvidjelo potencijal bogate keramičarske tradicije ovoga područja i rimskog naselja Ad Turres te lokaliteta velike keramičarske radionice koja je opskrbljivala dijelove Rimskog Carstva.

Projekt „Tragovima Ad Turresa“ nastao je sa svrhom razvoja znanja i vještina, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te unaprjeđenja kvalitete života i očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih kroz niz edukativnih i keramičarskih radionica. Upravo keramika predstavlja izravnu poveznicu s crikveničkom prošlošću iz doba antike kada je dio današnjeg grada Crikvenice slovio za rimsko naselje Ad turres. Tu se razvilo keramičarsko središte Seksta Metilija Maksima gdje se proizvodio cijeli repertoar uporabne kućanske i građevne keramike među kojima je bila i autohtona crikvenička amfora s jedinstvenim ravnim dnom. Arheološki lokalitet istraživao se od 2004. do 2015. god. Pronađeno je 7 peći za pečenje keramike te se izgradila jedna replika takve peći.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prepoznalo je značajan pedagoški i društveni aspekt projekta te je Društvu Naša djeca Grada Crikvenice dodijelilo bespovratna sredstava za financijsku potporu projekta iz područja izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u iznosu 14.473,12 eura. Grad Crikvenica bio je partner u projektu i operativno je kao i financijski podupirao uspješnu izvedbu planiranih aktivnosti.

Projekt je također imao i aktivnosti humanitarnoga karaktera, a kao sudionici projekta svojim vrijednim doprinosom uključile su se i Osnovna škola Zvonka Cara te Osnovna škola Vladimira Nazora kao i Srednja škola dr. Antuna Barca, polaznici Dječjeg vrtića Radost, Muzej Grada Crikvenice, kao i članovi Udruge Uspjeh.

Skip to content