Projekt „Od izvora do mora“
Kategorija:
Novosti

Grad Crikvenica uspješno je prošao prvi krug natječaja projekta „Od izvora do mora“ s još 28 gradova u Republici Hrvatskoj.

Cilj projekta je promicati važnost stvaranja ekološki održive zajednice čiji je uvjet i primjereno odlaganje ambalaže u područjima uz rijeke, jezera i obalu mora uz poticanje sadnje drveća. Projekt „Od izvora do mora“ pokrenut je 2018. godine inicijativom Coca-Cole, a kasnije su im se pridružili i Jutarnji list i Konzum te Udruge gradova. Partneri natječaja za 2023. su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Uprava za klimatske aktivnosti i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Koraci u provedbi ovoga natječaja omeđeni su preciznim datumima. Od 15. travnja do 31. svibnja zadatak gradova jest održati jednodnevne akcije čišćenja ambalažnoga otpada na svojemu području u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i građanima volonterima. Tako će u našemu Gradu uskoro biti organizirana ekoakcija u suradnji s udrugama umirovljenika i Eko-Murvicom d. o. o kako bi se očistilo područje oko korita Dubračine.

Nakon prijave rezultata o broju okupljenih volontera i količini prikupljenoga otpada do 30. lipnja bit će proglašeni pobjednici u trima kategorijama – mali, srednji i veliki gradovi. Akcije sadnje planiraju se provesti od rujna do studenoga.

U posljednjim dvjema godinama na području Lijepe Naše iz prirode je uklonjeno gotovo 40 tona ambalažnoga otpada, a akcijama čišćenja odazvalo se oko 1400 volontera. O svim daljnjim aktivnostima građani će biti pravovremeno obaviješteni. Pridružimo se akcijama čišćenja u što većemu broju u čuvanju našega jedinoga doma – planeta Zemlje.

Izvor fotografije: Pixabay

Skip to content