Projekt Ribar(i)ja – ribice među vrtićarcima

Odavno je poznato da je mediteranska prehrana naših starih jedna od najboljih na svijetu. Njezine dobrobiti su neprocjenjive u različitoj životnoj dobi, a osobito među mališanima koje učimo kako se zdravo hraniti i kako usvojiti navike povratka jednostavnim, a zdravim jelovnicima. Vođen tim načelima, provodi se projekt Ribar(i)ja u Dječjem vrtiću Radost u Crikvenici.

Brojne su zdravstvene dobrobiti ribe zbog njezina djelovanja na naš organizam. Djeluje antioksidativno, protuupalno, neuroprotektivno, kardioprotektivno i hepatoprotektivno. Razne zdravstvene organizacije i nacionalna tijela preporučuju konzumaciju najmanje dvije porcije ribe tjedno.

Redovita konzumacija ribe može smanjiti rizik od raznih bolesti i poremećaja. Uravnotežena prehrana koja uključuje razne ribe i proizvode ribarstva može pridonijeti zdravlju srca i pomoći u pravilnom rastu i razvoju djece. Uzevši u obzir sve dobrobiti ove namirnice, tipične za naš primorski kraj, upravo se Dječji vrtić Radost Crikvenica pobrinuo uključiti riblje menije u svakodnevicu.

U cilju provođenja projekta krajem listopada održana je edukacija za kuhare i pomoćne kuharice o temi zdravstvene prednosti konzumacije ribe. Gordana Kenđel, dipl. ing.nutr. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, govorila je o važnosti raznovrsne prehrane, sigurnosti i kvaliteti hrane s posebni naglaskom na kvalitetu i sigurnost ribe. Naglasila je zdravstvene dobrobiti konzumacije ribe, koja je namirnica visoke nutritivne vrijednosti.

Projekt Ribar(i)ja, financiran iz sredstava Europske unije, provodi se u okviru programa Lokalne razvojne strategije u ribarstvu u djelokrugu rada Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Tunere“. Cilj projekta jest povećati svijest o nutritivnim vrijednostima ribe kod djece u crikveničkom Dječjem vrtiću Radost kao i lokalnoj zajednici. Nije na odmet spomenuti da projekt teži 81.300,00 kn. Njime su obuhvaćeni zahvati kao opremanje kuhinje dječjeg vrtića, nabava ostaloga, sitnoga inventara i opreme za posluživanje i pripremu ribe te dostavu obroka u skupine i ostale objekte vrtića. Kako bismo se usredotočili na poticanje lokalnoga poduzetništva i samoodrživosti te ulova ribe koja nije iz umjetnih uzgajališta, riba će se nabavljati od lokalnih ribara.

Od ponedjeljka, 23. 10. 2022., u vrtiću su počeli primjenjivati novi jelovnik koji je izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo u suradnji s glavnim kuharom i zdravstvenom voditeljicom. Djeca u vrtiću borave i do 10 sati dnevno i jako je važno osigurati im odgovarajuću, uravnoteženu prehranu. Ribe u tome imaju vrlo važnu ulogu. Novim jelovnikom riblji ručak planiran je dvaput tjedno kako bi se djecu što više navikavalo na konzumiranje ove visoko vrijedne namirnice. Ovim putem još jednom Dječji vrtić Radost poziva sve roditelje da ribu što više koriste u svojim domovima kako bi djeci omogućili kvalitetnu mediteransku i raznovrsnu prehranu naših starih koja poticajno djeluje na rast i razvoj.

Skip to content