Projekt Tragovima Ad Turresa

Mnogima je Crikvenica poznata kao dio Kvarnera, kolijevke lječilišnoga turizma, no malobrojni su upoznati s njezinom antičkom poviješću.

Nekada je sastavni dio današnje Crikvenice bilo rimsko naselje Ad Turres, velika keramičarska radionica koja je opskrbljivala dijelove Rimskoga Carstva. Upravo tu priču kao i naslijeđe bogate karamičarske tradicije uz društveni i pedagoški aspekt uvidjelo je Društvo Naša djeca Grada Crikvenice.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Društvo Naša djeca Grada Crikvenice sklopili su, naime, u listopadu prošle godine ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023. Riječ je o provedbi projekta pod nazivom Tragovima Ad Turresa s rokom izvršenja prema prijavi projekta, najkasnije do 31. kolovoza 2023. godine. Udruzi, koju zastupa predsjednica Branka Cvija, ujedno i odgojiteljica, bit će isplaćeno 109.047,71 kuna, odnosno 14.473,12 eura za financijsku potporu projekta.

Iz opsežne i marljivo pripremljene dokumentacije proizlazi kako je cilj projekta očuvanje mentalnoga zdravlja djece i mladih te kvalitetno provođenje njihova slobodnoga vremena kroz kreativni izričaj u različitim aktivnostima i keramičarskim te budućim kiparskim radionicama. Upravo lokalitet Ad Turres, poznat po keramičarskoj radionici, poslužio je kao korijen i inspiracija za aktivnosti pred nama. S jedinstvenom i osobitom crikveničkom amforom upoznat će djecu i mlade s crikveničkog područja Muzej Grada Crikvenice. U radionice će uz raznoliko društvo i darovitu djecu biti uključena i djeca s posebnim potrebama kao važan dio društvene zajednice.

Aktivnosti su i humanitarnoga karaktera, stoga će jedan dio zarađenih sredstava biti namijenjen i Udruzi „Uspjeh“. Kao sudionici projekta svojim vrijednim doprinosom uključit će se i Osnovna škola Zvonka Cara te Osnovna škola Vladimira Nazora kao i Srednja škola dr. Antuna Barca. Partner u projektu je i Grad Crikvenica koji će operativno i financijski podupirati uspješnu izvedbu planiranoga.

Raznolik odabir najmanjih i mladih svjedoči o pomno osmišljenom putu prema raznolikom društvu gdje je svatko ravnopravan član. Također, ovim projektom promiče se i važnost volontiranja stvarajući živu i aktivnu zajednicu s vrijednostima lokalne baštine.

Skip to content