Projekt Zelena i pametna Crikvenica
Kategorija:
Novosti

Na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu programa Sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru, Grad Crikvenica prijavio je projekt pod nazivom „Zelena i pametna Crikvenica“.

Od ukupno 224 pravovaljane prijave odabrano je samo 60 prijavitelja među kojima je i projekt „Zelena i pametna Crikvenica“, koji se našao na 47. mjestu. Ukupna vrijednost projekta je 132.712,35 eura, a iznos odobrenih sredstava – koji će biti sufinancirani od strane Fonda je 53.084,94 eura iliti 40 %. Planirani početak provedbe projekta je tijekom ove, a završetak 2025. godine.

Projekt za cilj ima unaprjeđenje upravljanja parkirališnim prostorom, smanjenje prometne gužve, osobito tijekom ljetne turističke sezone, zatim, pružanje građanima i posjetiteljima brže i jasnije informacije o stanju na parkiralištima, odnosno raspoloživosti parkirnih mjesta, te automatiziranje procesa naplate parkirališta.

Osim toga, prednosti projekta su i povećanje kontrole nad parkiralištima, smanjenje emisije ispušnih plinova koja nastaje uslijed nepotrebnog traženja parkirnog mjesta, poboljšanje stanja u okolišu i modernizacija poslovnih procesa upravljanja parkiralištima.

Projektom “Zelena i pametna Crikvenica” na području grada Crikvenice, uvest će se pametna i održiva rješenja za parkiranje.

Nadogradnja postojeće i implementacija nove funkcionalnosti centralnog informacijskog sustava Gradske uprave, pružanje nove e-usluge otvorenih financijskih kartica s mogućnošću online plaćanja građanima grada Crikvenice, informiranje i poticanje građana na korištenje e-usluga, samo su neke od prednosti koje će se uvesti u sklopu područja Digitalna javna uprava.

Provedbom projekta „Zelena i pametna Crikvenica“ biti će moguće detektirati područje u kojemu je zrak onečišćen kao posljedica ispušnih plinova, a buka pojačana kao posljedica gustog prometa te prilagoditi prometne tokove u svrhu smanjenja onečišćenja kao i podići svijest građana o važnosti ove teme.

Sve to kako bi se potaknulo građane na korištenje ekološki prihvatljivijih prijevoznih sredstava, izvora grijanja i tjelesnu aktivnost, a s krajnjim ciljem podizanja kvalitete života građana i očuvanja okoliša te promocije Rivijere Crikvenice kao zelene i čiste destinacije.

Skip to content