Provedena 2. faza ekoakcije “More bez otpada”

Završena je druga faza ekološke akcije čišćenja podmorja koje se održala ovu subotu, 29.04. 2023. u Jadranovu.

Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta „More bez otpada“, a Sufinancirane su od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD „Tunera“.

U akciji je ukupno izvađeno 112 kg otpada, od čega najviše gume čija je ukupna težina iznosila 33 kg. Po težini otpada potom slijedi plastika – 27 kg, s najviše građevinskog materijala i boca kao i u prvoj fazi čišćenja. Izvađen je i betonski blok težine 25 kg. U nešto manjim količinama pronađe je metal, zatim razne tkanine, staklo i obrađeno drvo.

U prvoj fazi čišćenja koja se održala početkom ožujka 2023. godine čistilo se isto područje te je izvađeno 152 kg otpada.

U akciji je sudjelovalo 7 ronioca, 6 ribara i 12 volontera. Ronioci su očistili 8000 m2 podmorja oko plaže Grabrova te je otpad potom barkama odvezen na obalu gdje su volonteri mjerili, sortirali i odlagali otpad na ekološki prihvatljiv način u suradnji s Eko Murvicom.

Po završetku akcije na plaži Tunera organizirano je druženje i objed za sve sudionike.

Društvo sportske rekreacije Jadranovo prikupljene će podatke dostaviti Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. U svrhu praćenja, koordinacije i popularizacije provedbe mjera protiv morskog otpada iz Instituta su razvili platformu za unos i objedinjeno prikupljanje podataka o provedenim ekološkim akcijama čišćenja podmorja od morskog otpada. Više o samoj platformi: Akcije čišćenja morskog otpada | IOR (izor.hr)

Zadnja faza čišćenja podmorja oko plaže Grabrova predviđena je u lipnju kako bi se stekao uvid o količini i vrsti prikupljenog otpada tijekom svake pojedinačne faze.

Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada.

Sve detalje akcije možete pratiti i putem službene Facebook stranice: Ronilačko društvo Jadranovo.

Foto: Rudolf Jožinec i Dalibor Pernat

Skip to content